AKTUELNO

Lane je preminuo danas u 76. godini života nakon teške bolesti.

Milan Lane Gutović je bio srpski glumac koji se proslavio ulogom Srećka Šojića u filmskom serijalu „Tesna koža“. Važi za jednog od najomiljenijih komičara današnjice. Rođen je 11. avgust 1946. godine u beogradskom naselju Umka, a živeo u Kumodražu.

Foto: Instagram.com

Privatni život

Lanetovi roditelji su bili prosvetni radnici. Ima stariju sestru Bojanu za koju kaže da je i dalje prema njemu zaštitnički nastrojena. Želeo je da upiše Prirodno matematički fakultet, ali se oprobao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju gde je odmah primljen. Njegovi profesori su bili: Minja Dedić, Milenko Maričić i drugi.

Bio je u braku iz kog ima ćerku Milicu. Ona je krenula očevim putem, a osim glumom, bavi se i baletom. Krajem 2016. godine Milica se porodila pa je glumac postao deda. Više od deceniju je bio u vanbračnoj vezi sa Biljanom Knežević, balerinom Pozorišta na Terazijama. Sa njom ima sinove Janka i Spasoja. Lane se petnaest godina bavio proizvodnjom predmeta od gume. Hteo je da otvori pozorišni kabare, ali to nije uradio jer nije imao materijalnu podršku. Odbio je veliki broj projekata jer nije želeo da sarađuje sa kolegama koje mu se ne dopadaju. Njegov otac je bio istoričar i naučio ga je da analizira vreme u kome živi. Za sebe kaže da privatno nije zabavan kao na sceni i da voli da ćuti. Ne daje olako savete i uživa u samoći. Mnogi zbog toga smatraju da je arogantan. Želeo je da se bavi zanimanjem u kome neće imati mnogo kontakta sa ljudima, ali odlučio se za glumu u kojoj je on neizbežan. Nikada nije bio član nijedne političke stranke. Glumac je voleo životinje, a jedno vreme je u svom dvorištu gajio patke, koze i kokoške. Njegov omiljeni komičar je Miloš Žutić. U slobodno vreme gleda emisije čija je tema priroda, istorija i kriminal u Rusiji. Rado odlazi na pecanje i u kafane u kojima svira tiha muzika. 2016. godine je dobio mural sa svojim likom koji je uradio umetnik Andreja Josifovski.

Karijera

1967. godine je započeo pozorišnu karijeru i postao je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Bio je član grupe "Bojanove bebe" koju je okupio reditelj Bojan Stupica. Pored Laneta, u toj grupi su bili: Josif Tatić, Ivan Bekjarev i drugi. Više od tri decenije, Milan igra predstavu „Obično veče“ sa kojom je proputovao ceo svet. Ova predstava je prva koja je na srpskom jeziku igrana na Brodveju.

Foto: Andrej Nihil

Od 2006. godine je član Narodnog pozorišta u Beogradu. 2012. godine je otišao u penziju kao prvak ovog pozorišta.

Glumio je u predstavama: – „Smrt Uroša V“ – Nikola; – „Protekcija“ – Svetislav; – „Kad su cvetale tikve“ – Draganče; – „Omer i Merima“ – Omer; – „Spaseni“ – Fred; – „Buba u uhu“ – Kamij; – „Pučina“ – Vladimir Nedeljković; – „Otelo“ – Jago; – „Kolubarska bitka“ – Pukovnik Smiljanić; – „Putujuće pozorište Šopalović“ – Filip Trnavac; – „Rodoljupci“ – Smrdić; – „Oluja“ – Stefano; – „Ruženje naroda u dva dela“ – Uča; – „Valjevska bolnica“ – Major Gavrilo Stanković;– „Narodni poslanik“ – Sekulić; – „Lažni car Šćepan Mali“ – Dolgorukov; – „Gospođa ministarka“ – Teča Panta; – „Dogodine u isto vreme“; – „Gagarinov put“; – „Ko se boji Virdžinije Vulf“; – „Večera budala“; – „Maestro“; – „Ne šetaj se gola“; – „Večera budala“; – „Vesele žene vindzorske“ – Vitez Džon Falstaf; – „Laža i paralaža“ – Aleksa; – „Zlatno tele“ – Ostap Bender; – „Nesporazum“ – Starac. Uloge u ovim ostvarenjima su mu donele Sterijinu nagradu, nagradu „Zoran Radmilović“, „Raša Plaović“, „Ćuran“, itd.

Film

1968. godine je debitovao u filmu „Bekstva“ u kome je tumačio ulogu jugoslovenskog narodnog heroja Boška Palkovljevića Pinkija.

Nakon toga je uglavnom imao sporedne i epizodne uloge sve do 1979. godine kada mu je dodeljena glavna uloga u filmu „Drugarčine“. Bio je Džinga, mladi partizan čije je školovanje prekinuto zbog rata.

Srećko Šojić1981. godine Lane je prvi put glumio Srećka Šojića u filmu „Laf u srcu“. Pošto se ovaj lik dopao publici, scenaristi su rešili da mu posvete film pod nazivom „Tesna koža“. On je odlično prihvaćen i postao je jedan od najgledanijih srpskih filmova. Milan Gutović je došao na ideju da Šojić priča dijalektom južne Srbije. Inspiracija mu je bio zidar Toma koji je radio u školi koju je pohađao. Šojić je provincijalac koji je spreman na sve da bi došao do novca i položaja. U razgovoru koristi samo dva padeža i nepravilno se izražava. Ima brkove, spojene obrve, a smešnom izgledu doprinose drečava odela koja se ne slažu sa kravatom i košuljom. Poslove ugovara u kafanama gde nastupaju atraktivne pevačice, a njegove račune plaća preduzeće. Od kriminalaca uzima novac koji proćerda zbog čega mu prete batinama. Prvi deo je snimljen 1982. godine, a nastavci su prikazani 1987., 1988. i 1991. godine. Lane je u drugom delu sa grupom Rokeri s Moravu otpevao pesmu „Tango Šojić“.

Foto: Andrej Nihil

Nagrade i priznanja:

1989. godine nagrada Zlatna arena za ulogu u filmu „Poltron“; 2006. godine nagrada Car Konstantin za uloge u filmovima „Uslovna sloboda“ i „Sedam i po“; 2014. godine nagrada za najpopularnijji strani lik u Makedoniji.

Autor: M. P.

#Milan Lane Gutović