AKTUELNO

Otvorila dušu!

Bivša članica porodice Mamić, dizajnerka i poznata hrvatska influenserka Morana Mamić otkrila je da se bori sa opakom bolešću - melanomom.

Ona je na Instagramu objavila svoju fotografiju u punom sjaju, ali je poručila da nikada ne treba da verujemo savršenom životu koji ljudi predstavljaju na ovoj društvenoj mreži. 

- Ova današnja slika najbolji je prikaz površnosti društvenih mreža, pa i života, usudila bih se reći... Prvo što vidimo dobro je držeća, napucana plavuša koja pije svoju jutarnju kafu u nekom finom bistrou, i dok joj se topi led u ceđenoj pomorandži, jedinu nervozu stvara joj pomisao koju pozu da zauzme... Da... To je ono što vidimo... A ono što se ne vidi, pokušaću da vam ispišem emocijom... - započela je Morana. 

- Pre nepunih nedelju dana je bio dan kao i svaki drugi. Buđenje, jutarnja kafa, šminkanje, odlazak u grad, sto poziva, nervozni ulasci na IG u svakoj sekundi dosade, brdo šaljivih poruka, pa jedan opušten ručak s prijateljicom. U senci terase jednog zagrebačkog restorana glasno smo se smejale, smišljale šta ćemo raditi, koje haljine nositi, i s kime provoditi ovo leto. Iz smeha me  trgne zvuk poruke. Bacim pogled, (vidim moja Tea ) glavna sestra u Poliklinici. U trenu prođe mi glavom kako sam prošle nedelje izvadila malu crnu tačkicu na podlaktici. Poruka kratka: “Draga Morana, javite se dr Bolanči.” U toj sekundi u meni se nešto slomilo. Drhtavim rukama šest puta ukucavam broj. Sedmi put začujem zabrinut glas. “Gde ste Morana? U Beču, ili? Došao je nalaz. Imate melanom“. Dalje nisam čula niti reč, gledala sam tupo u prijateljicu i rastrojeno potvrdila da se vidimo za sat vremena na klinici - nastavila je influenserka i rekla kako je sve stalo. 

- U jednoj sekundi stalo je sve. Sve što je do tada bilo važno, prestalo je biti. Prva pomisao - Frano će ostati sam. Druga. Imam Jozu, mamu, sestru. Tačno tim redom. Treća. Ovi mlinci što su taman stigli na sto dobro izgledaju. Nazvala sam Jozu. Vozimo kroz gradsku gužvu. Sunce sije na najjače, a ja sam potpuno mokra od hladnog znoja. Prva rečenica koju je doktorka izgovorila bila je: “Nakon ovog idite na Kamenita vrata zapaliti sveću. Niti ja, niti moj kolega histopatolog u svojoj praksi nismo vidjeli manji melanom. Odmah sam Vam dogovorila novu operaciju. Da ste došli za šest meseci, ništa ne bismo mogli da učinimo". Nemo sam je gledala: ”Hoću li ja umreti?”, izustio je neki glas iz mene - piše Morana zabrinuta za svoje zdravlje. 

- "Ne, ne i ne!!!', odgovorila je vedrim tonom. Jozo, koji kaže; "Seci to doktorka, pa nek’ imam jedno ruku limited edition ženu, ko Kapetan Kuka!' Ne znam za nju, ali ja sam pomislila kako volim tu budaletinu. Izašli smo na Gundulićevu. Nebo i zemlja spojili su se, prolom oblaka, plaču. Izujem sandale i bosa zakoračim na ulicu. Kiša u sekundi uništava do tada savršenu kosu, topi šminku, lije po preskupoj torbi, natapa do kože majicu, za koju "sam do skoro davala bubreg" samo da je imam prva... A meni, sve nevažno... Ravna crta... Hodam bosa kroz neki besmisao... Danas je bila operacija. Popila sam kafu pre toga s prijateljicom koja mi kaže: "Izgledaš top, daj da slikam!" - deo je njene ispovesti koja se, po svemu sudeći dobro završila, ali i da čeka rezultate. 

- Predivan doktor napravio je ono što najbolje zna. Očistio je 'gada', duboko, široko, dugačko. Čekamo nedelju dana. Bićemo pametniji. Sve ovo piše vam "bezbrižna", namontirana, ispozirana plavuša sa slike, jer želi da poslušaš taj unutrašnji glas koji je njoj iz dana u dan govorio: "idi nek’ te doktor pogleda". Bila sam kod dva. Rekli su pratićemo. Dođite za šest meseci. Glas kaže: "idi dalje". Doktorka ga je izvadila odmah, bez reči i spasila mi život... Mogla sam sve ovo i ne napisati javno, ali osećam da moja priča može da posluži nekome da pojača vlastiti glas na najjače... I da, drugi put kad vam oko zagrebe površnost, a jezik krene da ne isprati mozak, zaustavite se, nikad ne znate kakvu bitku netko bije iza savršenog osmeha sa slike - zaključila je ona. 

Veliki broj prijatelja i kolega, kako iz Hrvatske, tako i iz Srbije, pružili su podršku Morani, poput Ane Bučević, Dragane Bekvalac... 

Podsetimo, Morana je bivša članica porodice Mamić, tj. nekadašnja supruga Zdenka Mamića, bratanca kontroverznog bivšeg direktora fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba Zdravka Mamića. Trenutno živi sa sportskim menadžerom Jozom Palcem.  

Autor: M.K.