AKTUELNO

Ostaće upamćen kao veliki izvođač!

Legenardni pevač Đorđe Marjanović danas je preminuo u 89. godini života zbog posledica koronavirusa. U nekadašnjoj Jugoslaviji, Marjanović je važio za jednog od najpoznatijih izvođača.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Đorđe Marjanović je rođen u Kučevu 30. oktobra 1931. godine. Studirao je i apsolvirao farmaciju u Beogradu. Njegovo pojavljivanje na televiziji sa pesmom "Zvižduk u osam" postao je upečatljiv simbol jednog vremena. Bio je prvi pevač zabavne muzike koji nije samo stajao za mikrofonom već je padao na kolena, valjao se po podu, plakao, bacao sako u publiku.

Na takmičenju Zlatni mikrofon 1961. u Domu sindikata, po mišljenju publike nepravedno mu je oduzeto prvo mesto i nezadovoljni "Đokisti" su na trgu Marksa i Engelsa (danas Nikole Pašića) napravili demonstracije i ulične nerede, tako da je milicija morala da interveniše. Da bi nekako smirio razbesnelu masu, Đorđe se popeo na krov automobila i odatle pevao svojim obožavaocima.

Od nagrada i priznanja dobio je Zlatnu plaketu Beograda, Orden rada, Orden zasluga za narod sa srebrnim vencem, a predsednik SSSR Mihail Gorbačov dodelio mu je Orden za učvršćivanje prijateljstva i širenje kulturnih veza između Jugoslavije i SSSR.

Poslednje dve decenije Đorđe i njegova 11 godina mlađa supruga Ruskinja Eli Nikolajeva živeli su sami u stanu u centru Beograda, u kojem su svili dom pre gotovo pet decenija. Par imaju troje dece: ćerku Nataliju i sina Marka, koji žive sa svojim porodicama u Beogradu, a ćerka Nevena živi u Grčkoj sa nekadašnjim košarkašem Banetom Prelevićem.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Autor: P.R.

#Đorđe Marjanović