AKTUELNO

Ogromna tuga!

Porodica, prijatelji i brojne poznate ličnosti okupile su se danas na Novom groblju zbog sahrane legende narodne muzike Predraga Živkovića Tozovca, nakon komemoracije, koja je održana u 11 časova u Kombank dvorani.

Tozovac je sahranjen uz svoje najveće hitove ''Violino, ne sviraj'' i ''Jesen u mom sokaku'', a njegova udovica Emilija Mima se slomila, dok je sanduk spuštan u raku. Pevačeve kolege i prijatelji nisu krili tugu i bol, te je na Novom groblju danas isplakano more suza, a pevačica Lepa Lukić nije mogla da prestane da plače i kuka zbog smrti kolege.

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Rade Vučković održao je potresan govor na sahrani, kojim je naježio mnoge, a isti možete poslušati u nastavku:

Postao je poznat 1967. godine pesmom za singl ploču (pesma Miće Milutinovića) „Ispod lipe, kraj potoka”. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić („Devojčice garava”). Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobeđuje na Pesmi leta kompozicijom „Mirjana“. Sledeće godine opet pobeđuje pesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pevača. Godine 1972. peva pesmu „Jeremija“, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku. Nakon dve godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da peva.

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pevao je i u duetu sa: Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević itd. Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj čuvene Folk parade.Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva. 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

Autor: M.K.