AKTUELNO

Veliki broj kolega proslavljenog pevača okupio se danas u Kombank dvorani u Beogradu.

Legendarni pevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac (85) preminuo je u utorak 6. aprila nakon opake borbe sa koronom koja je trajala nedeljama.

Danas u 11 časova u Kombank dvorani održava se komemoracija legendarnom Tozovcu, a veliki broj poznatih, prvenstveno njegovih kolega, okupio se kako bi mu odali počast.

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Među prvim su na komemoraciju stigli: Neda Ukraden, Vera Matović, Snežana Babić Sneki, Merima Njegomir, Čeda Marković, Dragan Kojić Keba, Željko Joksimović sa menadžerom Banetom Obradovićem, Ana Bekuta sa Milutinom Mrkonjićem, Ivica Dačić... Udovica proslavljenog pevača Emilija jedva se držala na nogama, bila je u crnini, a na njenom licu videla se ogromna bol.

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Predrag Živković Tozovac biće sahranjen danas u 14.30 sati u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Postao je poznat 1967. godine pesmom za singl ploču (pesma Miće Milutinovića) „Ispod lipe, kraj potoka”. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić („Devojčice garava”).Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobeđuje na Pesmi leta kompozicijom „Mirjana“. Sledeće godine opet pobeđuje pesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pevača. Godine 1972. peva pesmu „Jeremija“, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku. Nakon dve godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da peva.

Foto: Printscreen YouTube/TVKopernikus

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pevao je i u duetu sa: Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević itd. Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj čuvene Folk parade.Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva. 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

Autor: P. R. ; M.K.