AKTUELNO

Šta kaže zakon?

Glumica Merima Isaković optužila je Branislava Lečića za zlostavljanje koje se navodno dogodilo davne 1978. godine, nakon čega se pokrenulo pitanje koliko novi slučaj "pojačava" optužbe protiv glumca u slučaju Danijele Štajnfeld.

Foto: PRINTSCREEN YOUTUBE/HOLD ME RIGHT FILM, Printscreen YouTube/KlasikTV

Da li nova optužba na račun Lečića može da oteža njegov položaj i poveća sumnje protiv njega, u postupku protiv Štajnfeld, advokat Svetozar Vujačić kaže da to nije moguće, jer je slučaj koji se desio Merimi Isaković odavno pravno zastareo. Formalno pravno gledano, ako se sve desilo na način i kada je Merima Isaković opisala, taj slučaj je sada zastareo i nema nikakav utucaj na Lečića, kaže advokat.

- Prema zakonu, ako prođe više od 35 godina od silovanja, nastupa apsolutna zastarelost, što znači da žrtva silovanja više ne može sudski da goni izvršioca, niti da utiče na druge postupke protiv njega na bilo koji način - kaže Vujačić.

Advokat podseća da je zaprećena kazna za delo silovanja od tri do 12, a maksimalno 30 godina, što zapravo ima veze sa brzinom zastarelosti krivičnog dela.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović, Instagram.com/dr_merima_isakovic

- Zastarelost prati visinu kazne. Što je veća kazna, zastarelost kasnije nastupa. Ipak, s obzirom da je prošlo 43 godine od navodnog počinjenja dela silovanja od strane Lečića, zastarelost je svakako nastupila i tu nema sumnje - objašnjava advokat.

Sve to zapravo znači da slučaj glumice Merime Isaković nikako ne može da utiče na slučaj Danijele Štajnfeld, koja je Lečića takođe optužila za silovanje.

Merima ne može da utiče na ishod slučaja Lečić-Štajnfeld ni u pozitivnom, ni u negativnom smislu. Merima ne može da bude oštećena, pokrene parnični ni krivični postupak, jer bi prijava bila odbačena. Osim toga, nema nikakava posredna i neposredna saznanja da bi bila svedok u slučaju Danijele Štajnfeld - kaže advokat Vujačić.

Autor: D.T.

#Branislav Lečić

#Danijela Štajnfeld

#Merima Isaković