AKTUELNO

Igrao je u brojnim domaćim serijama i filmovima!

Filmski i pozorišni glumac Zoran Simonović preminuo je u 77. godini od posledica Covid 19.

Rodio se 11. januara 1944. godine u Blacama i napustio nas 27. marta 2021. godine u Beogradu. U toku svoje pedesetogodišnje karijere glumio je u niz domaćih i inostranih filmova i TV serija, između ostalih Srećni ljudi, Tale, Drugo stanje, Polenov prah, Gluvi barut, Odbornici, Posjeta, Autogram, Ljubav i bijes, Nevjeste dolaze, Todora, Ćilim, Kože, Veliki talenat, Vanbračna putovanja, Švedski aranžman, Krivda, Praški student, Poslednji valcer u Sarajevu, Belle Epoque i mnogo drugih.

Takođe je igrao i veliki broj glavnih uloga u predstavama narodnog pozorišta u Sarajevu, kao i u Beogradskom dramskom pozorištu.

Foto: Privatna arhiva

Jugoton je objavio albume njegovih monodrama Todor Aferim i Oci Sutjeske. Simonović je redovno sarađivao sa najvećim imenima iz domaćeg šou biznisa, i znatan broj puta je nastupao u raznim zemljama u Evropi i Aziji.

Objavio je i nekoliko knjiga pesama, između ostalih Okačeni Pogled, a njegova poezija se također može pročitati i u knjizi Branislava Bojića Pesme o Majci: Antologija pesama o majci. Simonović je bio član Srpskog književnog društva.

Ostaje upamćen kao vrstan i mnogostrani umetnik, ali pre svega i kao veliki čovek.

Autor: M.K.