AKTUELNO

Neverovatna priča!

Mladi glumac Marko Ratić nakon što je glumio u filmu “Kraj rata” sa svega devet godina, dostiže ogromnu popularnost. Njegova porodica je bila vrlo siromašna, a uloga Vukole, u filmu u kome je igrao zajedno sa Velimirom Batom Živojinović i Nedom Arenerić otvara mu put za jedini izvor finansija.

Neverovatno čudna i tužna je priča o malom Čavki, koji je u drugoj polovini osamdesetih bio najtraženiji dečak u našoj filmskoj industriji da bi zatim potpuno nestao i na kraju tragično završio.

Foto: Printscreen YouTube/Domaći filmovi i serije

Danas nema previše podataka o njemu, osim nekoliko tekstova. Dragan Kresoja ga je pikirao za ulogu sina Bate Živojinovića u filmu “Kraj rata”, kada je Marko imao samo osam godina. Tada je pobedio konkurenciju na audiciji i sa harmonikom u rukama kroz ceo film išao sa Batom, u potrazi za osvetom, tj. osvetama i stvarno je bio odličan u ulozi, piše grupa Gromade filmske.

To mu je donelo pažnju filmadžija, počeo je da dobija nove ponude i prihvatio je neke dobre, od kojih se ističu naravno naslovni junak u “Čavki”, a bio je i Greca, klinac koji živi sa Lauševićem i kompanijom u “Dogodilo se na današnji dan”.Ta uloga bila je drska, inteligentna, otresita i sa vidljivim životnim iskustvom.

Foto: Printscreen YouTube/Domaći filmovi i serije

Tih godina je igrao i u filmovima “Kriminalci”, “Granica”, seriji “Aleksa Šantić” i u još par televizijskih projekata. Osvojio i nagradu na Niškom festivalu, međutim početkom devedesetih odlučuje da se sa 15-ak godina sasvim povuče iz javnog života. Nikada više nije ni glumio, niti davao bilo kakve intervjue.

Dve decenije se ništa nije znalo o njemu sve dok 2013. nije preminuo od raka sa svega 38 godina.

Foto: Printscreen YouTube/Domaći filmovi i serije

Autor: N.V.