AKTUELNO

Nije kome je rečeno...

Glumica Rialda Kadrić, poznatija po ulozi Marije iz "Žikine dinastije" umrla je iznenada sinoć u 57. godini u Atini gde je u poslednje vreme i živela.

Detalji serije koja i danas, nakon četiri decenije od prvog emitovanja, ruši rekorde gledanosti kada god se prikazuje, svima su poznati, međutim postoje i oni koje su glumačka ekipa i producenti vešto skrivali godinama.

Sve je počelo davne 1977. godine kada je započeta realizacija filma "Lude godine". U to vreme strogog komunizma po gradskim krugovima pričalo se o uvođenju seksualnog obrazovanja u škole, pošto je tada to bila tabu tema.

Sama ideja filma bila je da se probije ta barijera i da se javnosti cela tema prikaže realno, bez neke gorčine. Tadašnji režiser Zoran Čalić zajedno sa scenaristom Jovanom Markovićem u saglasnosti sa članovima komunističke partije započeo je realizaciju projekta o kojem će ubrzo pričati ceo svet.

Foto: TV Pink Printscreen

Reditelj i scenarista obilaze brojne psihologe, socijalne radnike, lekare i u isto vreme započinju sa pisanjem likova Marije i Bobe. Pored toga što su temu se*sa želeli da istaknu kao sasvim normalnu pojavu, oni su za zadatak imali cilj da prikažu na koji način je najbolje očuvati porodicu kao celinu i zajednicu.

Reditelj odlučuje da glavne uloge podari amaterima koji su bili deo dramske sekcije Radio Beograda.

Rialda Kadić kasnije Šebek, u filmi Marija Pavlović-Todorović, imala je svega trinaest godina kada se pojavila ispred kamera i nije imala nikakvog iskustva na filmu. Prvi put se u životu poljubila sa Vladimirom Petrovićem (Bobom iz filma) kada je on imao svega šesnaest godina.

Ali, malo je falilo da Rialda ne dobije ovu ulogu, jer je tadašnjoj glumici u usponu Sonji Savić dato da upravo ona tumači ovaj lik. Zbog brojnih projekata na kojima je radila morala je da odbije glavnu ulogu, ali se pojavljuje u filmu u nekoliko kadrova kao Bobina školska drugarica.

Snimljen je prvi film "Lude godine" i reditelj je bio odlučan da ne želi da snima nastavke, ali usled ogromne popularnosti filma, "nateran" je da svega mesec dana nakon prikazivanja ponovo počne sa snimanjem.

Foto: Printscreen YouTube/ExYu Show

Na realzaciju tog nastavka se čekalo čak nešto više od dve godine.

"Došlo doba da se ljubav proba" premijerno je prikazan 31. januara 1980. godine i od tada je snimljeno čak osam nastavaka. Ukupno deset filmova ovog stvaralaca. Bioskopi su bili prepuni, a jedna zanimljivost govori da se u Moskvi tih dana čak u deset bioskopa puštao ovaj film.

- Ne znam gde to počinje neukus. Da li je neukos psovka? U mojim filmovima radi se o našem mentalitetu. Nisam imao želju da pravim neke lakirovke, mi smo psovačka nacija. Zašto bih od jednog majsotra pravio visokog intelektualca? Kada u globalu gledano kod nas svi psuju, od kočijaša do doktora - rekao je Čalić novinarima tokom emitovanja filma.

Dok je trajala pompa oko serije, svi su mislili da su Rialda i Vlada zaista u ljubavnoj vezi. Međutim, oboje su isticali da su isključivo prijatelji.

Foto: Printscreen YouTube/ ExYu Show

Rialda nije želela da zapostavi privatan život, te nakon snimljenog drugog filma upisala je svetsku književnost u Beogradu, a po završetku otišla u London. U međuvremenu udala se, postala je izveštač BBC tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije.

- Imala sam sreću da su meni Radio Beograd drugi program i tada treći kanal televizije Srbije pružili priliku da radim nešto jako lepo - da pišem jednu kolmunu i da pravim programe o Londonu - izjavila je Šebekova po dolasku u Beograd pre godinu dana.

Sa druge strane, Boba slično kao na filmu, ostaje u Beogradu, postaje tonac na Radio Beogradu, a uporedno sa tim otvara svoju marketinšku agenciju. Venčava se i dobija sina Igora. Ljudi ga danas prepoznaju po glasu.

- Čalić je bio najodlučniji i prihvatio sam se za projekat "Lude godine". Ti filmovi su me posle ubacili u fioku iz koje do dan danas nisam izašao - objasnio je Vlada Petrović.

Autor: M.K.

#Rialda Kadrić