AKTUELNO

Život ga nije mazio...

Legedarni folk pevač Džej Ramadanovski izgubio je život u 56. godini, u nedelju, 6. decembra, nakon problema sa srcem. Iako poslednjih dana nije bio dobro, Džej je već dugi niz godina nosio veliku tugu u svom srcu. Ogromne tragedije obeležile su njegovo detinjstvo, odrastanje, ali i karijeru.

Foto: E-Stock/Danijel Milutinović, Instagram/marija_ramadanovski

Rođen je 1965. godine u višečlanoj romskoj porodici u beogradskom naselju Dorćol. Njegov otac Mazlam je bio obućar, a majka Barija je radila u komunalnom preduzeću „Zelenilo“.

Kada je krenuo u osnovnu školu, Džej je bio jako dobar, vaspitan i uredan đak, ali onda se sve preokrenulo. Nakon što je otac odlučio da odseli u Austriju, njegovi roditelji su se razveli. Džej je pošao za njim, ali s obzirom na to da je pao razred, Mazlam ga je vratio u Beograd. Živeo je sa bakom Danicom, a majka je sa sestrama živela nekoliko kuća dalje. Tada je počeo da beži od kuće. Sa drugarima je igrao klikere, dane provodio na ulici, trošio babine pare, a tada je počeo da se bavi džeparenjem.

Iako se majka trudila koliko je mogla da ga dovede u red, Džej je nastavio da pravi probleme, pa ga je socijalna služba poslala na „prevaspitavanje“ u dom za maloletnike. Međutim, on se i tada snalazio. Bežao je iz skoro svakog doma, a najduže je ostao u Domu „Vasa Stajić“ na Voždovcu čiji je štićenik bio skoro devet godina. Tu je završio autolakirerski zanat.

Foto: Pink.rs/O. Bogdanović

Život mu se promenio kada je upoznao Marinu Tucaković, koja ga je "uzela pod svoje" i koja je zaslužna za dobar deo njegove blistave karijere.

Ipak, ovo nije jedina, a ni najveća tragedija koja je obeležila njegov život. 2003. godine u Crnoj Gori nestala njegova rođena sestra Šeherezada, koja je tada imala samo 43 godine.

Tek godinu dana kasnije, u maju 2004. godine je njeno telo pronađeno u Šušnju, kod Bara, a najbolnije za našeg pevača je bilo to što je naručilac ubistva bio Džejev sestrić, sin njegove najstarije sestre.

Džej je bio taj koji je identifikovao leš svoje sestre, kada su je pronašli, a prepoznao ju je po zlatnom lančiću koji je uvek nosila na nozi.

Međutim, ni tu nije kraj crnom nizu kada je u pitanju ova legenda. Pre šest godina, usledila je još jedna iznenadna smrt koja je Džeju jako teško pala. Preminula je Dubravka koja je pre više od 20 godina glumila u njegovom spotu "Gde ću sad, moja ružo".

Foto: Pink.rs, Printscreen YouTube/Dzej Music Official

Lepa crnka s kosim očima koje je mnoge ostavljala bez daha preminula je u 44. godini. Kada je Džej saznao, bio je veoma potresen i nije mogao da veruje da je izgubio devojku u koju je navodno godinama bio zaljubljen. Dubravka je imala važno mesto u njegovom srcu, a ostali su prijatelji dugo godina nakon snimanja spota.

Džej je u jednom trenutku svog života ostao i bez brata od tetke i svog velikog prijatelja koji mu je čak napisao i pesmu. Radi se o čuvenoj baladi "Uspeo sam u životu" koju je Džej otpevao devedesetih godina, a koju je napisao čuveni Dorćolac Iso Lero Džamba. Džamba je bio "žestoki momak" koga su 23. septembra 1992. godine u kockarnici na šestom spratu Beograđanke pretukli radnici obezbeđenja, posle čega ga niko nikada nije video. Kockarnicu je tada obezbeđivala agencija Delije, čiji je vlasnik bio Arkan.

Urbana legenda kaže da je jedina tuča koju je Arkan u životu imao bila ona sa Džambom, koji mu je u toj tuči ostavio ožiljak na licu, a Arkan mu to nikad nije oprostio. Posle ovog prebijanja niko nikad više nije čuo za Džamba, a Džej, njegov prijatelj i brat nikada ga nije prežalio i prestao da misli na njega.

Autor: R.L.

#Džej Ramadanovski