AKTUELNO

U Srbiji se danas obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Svest o velikom društvenom problemu mnogo puta do sada dizale su i dame sa naše scene, koje su skupile hrabrost i javno podelile svoje priče. Ovo su samo neke od ispovesti uspešnih pevačica, glumica i manekenki koje su bile žrtve nasilja.

Nataša Bekvalac

Pop zvezda pretrpela je fizičko zlostavljanje 2018. godine od strane svog tadašnjeg supruga Luke Lazukića, koji ju je pretukao samo nekoliko dana posle rođenja ćerke Katje. Nataša je odmah otišla u Urgentni centar i nasilnika prijavila policiji, a fotografije njenih modrica šokirale su javnost. U septembru prošle godine Lazukić je osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od 8 meseci zbog nasilja u porodici, a pevačica je, nakon što je prošlo neko vreme, smogla snage da o svemu javno progovori.

Foto: E-Stock/Danijel Milutinović

Svaka žena pre nego što stupi u brak, pored ljubavi, treba dobro da upozna svog partnera. Ja sam bila zanesena i zaljubljena. Odmah posle venčanja je krenuo moj pakao. Trpela sam jer sam imala rizičnu trudnoću i posvetila sam se tome da rodim zdravu devojčicu, a probleme sam gurala pod tepih, a to je kasnije kulminiralo. On mene nije udario, on je mene pretukao! To je bio kraj, bila sam ponižena, ali je za mene od udaraca bio gori sudski proces, jer sam se u sudnici osećala kao da sam ja kriva i kao da je situacija obrnuta, pogotovo kada su me pitali:"Mislite li da je u redu što ste naglo probudili muža?" Pokušavali su da me naprave krivom, a ja sam počela da verujem da možda i jesam, ali sam dokazala da nisam, jer su stručnjaci veštačili moje povrede i dokazali da to nisam mogla sama sebi da uradim - rekla je pevačica za "Informer".

Anabela Atijas

Godinama se po estradnim kuloarima šuškalo da je Anabela Atijas svojevremeno, dok je bila u braku s Gagijem Đoganijem, bila žrtva nasilja. Ona je mnogo godina kasnije to i potvrdila, a o potresnim, šokantnim detaljima koje je iznela u prošloj sezoni "Zadruge", prvi put posle traumatičnih iskustava, i dalje bruji Srbija.

Foto: TV Pink Printscreen

Imam bebu od 15 dana, on mene tuče. Tukao me je do te mere da sam morala da idem na magnetne rezonance da vidim da li mi je polomljena lobanja. Tukao me je 17 godina ko vola u kupusu. Modrice sam krila maskama koje sam nabavljala iz pozorišta. Bacao me u živu ogradu, na žicu, nasred auto-puta u Makedoniji i očekivao da takva idem da pevam - rekla je između ostalog pevačica.

Foto: TV Pink Printscreen

Sandra Obradović

Manekenka je u maju ove godine prijavila oca svog deteta Vladimira Babića za nasilje u porodici. Sandra je nadležnim organima tada ispričala da ju je Vladimir dve godine tukao, čak i tokom trudnoće, u čemu je u nekoliko navrata govorila za domaće medije, kojima je i priložila fotografije svojih povreda.

Foto: Facebook.com/ Sandra Obradovic

- Nažalost, ja nisam htela da izlazim u javnost sa takvim stvarima, ali to je bila greška i apelujem na žene da odmah prijave kad digne partner prvi put ruku na tebe - rekla je Sandra u "Premijeri", a jednom prilikom ispričala je i kako je sve počelo.

- Nasilje je počelo dok sam bila u drugom stanju. Više puta sam završavala u "Narodnom frontu" i mogla sam prevremeno da se porodim jer mi je trudnoća bila rizična zbog batina. S vremenom je postajalo sve gore, dešavalo se da me udara dok dete držim u naručju.

Foto: TV Pink Printscreen

Slađana Milošević

Poznatoj pevačici krajem marta ove godine u Urgentnom centru ustanovljene su lakše telesne povrede, za koje je optužila i policiji prijavila tadašnjeg partnera Igora Stankovića, posle čega je on uhapšen, po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva.

Moj partner, poput mnogih muškaraca, smatra da je njegovo apriorno i isključivo pravo da o svemu sam odlučuje, da nikome ne polaže račune, da planira za oboje, te da uživa sve slobode koje sam sebi dodeli. Naša veza je pod ovakvim pritiskom bila sve zategnutija. Te večeri je partner pokazao želju da svoje principe nasilno očuva. "Pravo" da dominira i sam donosi odluke ostvario je nasilnim putem. I dalje sam iznenađena snagom nasilnosti nada mnom, zbog nečega što ne bi smelo da bude značajnije od zajedničkog poverenja i lične sreće - rekla je Slađana za "Gloriju".

Foto: Instagram.com/a.sladjanamilosevic

- Fizički nasrtaj jeste zlodelo, a još je veći onaj koji se pojavljuje kao izdaja ljubavi. Muškarac, u ovom slučaju moj muškarac, ženu vidi kao svoju imovinu a sebe postavlja iznad zakona i ženinih emocija. I njegovo svedočenje je bilo isto tako nasilno, neistinito i uvredljivo, jer kada se o ženi govori, neophodno je poštovanje i uvažavanje njenih ljudskih i intelektualnih vrednosti. Muškarac koji se prljavo bori sa slabijom ženom nikada nije izazivao moje poštovanje. Ne pristajem na ulogu žrtve. Mogu biti samo žrtva svojih principa. Nikada nisam poklekla pred zahtevima da odstupim od ličnog integriteta.

Mina Lazarević

Glumicu je te 2015. godine u stanu na Zvezdari, gde su živeli s dvoje dece, pretukao tadašnji muž, baletan Goran Stanić. Nakon što ju je udario, zapucao je iz automatske puške, posle čega su komšije pozvale policiju koja je kod njega pronašla još jedan komad oružja i kapisle za detonator. Baletan je tada priznao krivicu, sa sudom se nagodio da u kućnom pritvoru provede godinu dana, a Mina je pet godina kasnije otvorila dušu u jednoj emisiji.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

– Nekada brakovi nisu rasturani zbog toga što je tradicija uvek bila na prvom mestu, pa je bila sramota. Tradicija je u prošlom veku prekinuta. Sada, kada se neko razvede, pomisliš: „Ja ne znam ni šta su tražili zajedno“. Kako će svako u tome da se ponaša, to je već individualno, to ne možeš da znaš na početku ‒ rekla je Mina na početku priče.

Ne, nisam videla u zajedničkom životu da do toga može da dođe. Brak trpi razna iskušenja i živeti sa nekom ne znači da će uvek biti sve lepo i da je uvek blagostanje. Meni je zlostavljanje i kad ti pušiš, a meni smeta nikotin. Sve što radiš, a meni ne prija se može tako gledati. U početku je sve lepo, zaljubljen si, strast, onda svakodnevice povlači neka druga raspoloženja. Pa se upoznajete na različite načine, pa starite različito. Nekad su dva profila zajedno fatalna, a odvojeno su sasvim normalni ljudi.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Ivana Stamenković Sindi

Nakon što joj je sud oduzeo ćerku Petru i starateljstvo dodelio njenom bivšem mužu Nikoli Pavloviću, nekadašnja članica grupe "Models" otkrila je da je tokom braka bila žrtva porodičnog nasilja. Na osnovu izveštaja sudskog veštaka, zapisnika o kliničkompregledu iz Instituta za sudsku medicinu i fotografija s podlivima na licu, utvrđeno je da je Ivani bivši muž 12. februara 2012. naneo lakše telesne povrede.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

– Moja priča je bila pokretač svega toga, drago mi je što se situacija po tom pitanju sada promenila i što sada počinioci takvih krivičnih dela odgovaraju pred zakonom. Drago mi je što sam dala snagu nekim ženama da prijave nasilje, što sam propagirala da žene treba da budu hrabre i da treba da prijave nasilnika. Drago mi je i što smo na dobrom putu da i naš zakon bude kao i na Zapadu. Treba mnogo snage. U početku nije bilo tako, ali sada je dosta vremena prošlo… Sve što je crno prođe vremenom, ali treba i hrabrosti i snage i svega, ali na kraju se isplati - rekla je ona svojevremeno za "Ženu".

Goca Tržan

I ona je priznala da ju je bivši partner svojevremeno zlostavljao, kao i prisluškivao.

- Prvi put kad je to uradio, nisam ga ostavila, ali kad se ponovilo, jesam. Udario me je i probio mi bubnu opnu. Ne želim toga da se sećam, ali dobro je da se zna, jer se takvestvari dešavaju i o njima ne treba ćutati - rekla je jednom prilikom Goca.

Foto: Instagram.com

Autor: D.T.

#Anabela Atijas

#Nasilje u porodici

#Nataša Bekvalac

#Sandra Obradović

#Slađana Milošević

#nasilje nad ženama