AKTUELNO

Emotivno!

Danas je u Beogradu sahranjen proslavljeni glumac i profesor Ivan Bekjarev koji je preminuo nakon borbe s koronavirusom. Njega su na večni počinak ispratili članovi porodice, prijatelji, kolege, ali i učenici.

Foto: E-Stock

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Prisutnima se ovim povodom obratila glumica Svetlana Bojković koja je održala emotivan govor. Podsetimo, njih dvoje igrali su zajedno u seriji "Bolji život". Svetlana je tada tumačila lik Emilije Popadić, dok je Ivan glumio Stevicu Kurčubića, što je jedna od bitnijih uloga u njegovoj karijeri.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Osim Svetlane Bojković, prisutnima u Aleji zaslužnih građana, obratila se i studentkinja Ivana Bekjareva koja je bila na ivici suza dok je čitala govor.

Foto: Pink.rs

Planeta je lakša za 21 gram, umetnost je izgubila 21 gram, važan 21 gram. Kapetane, naš kapetane, naš prvi učitelj umetnosti, glume i umetnosti života je otišao. Ostavio je iza sebe ceo jedan svet. Ličnosti, to nam je dao, njegovim studentima, njegovim Bekjarevsima. Na prijemnom ispitu sam pala sa scene, bukvalno, ali ne metaforički. Tog dana nas 16 vrištalo je od sreće, ispunio nam se životni san, primljeni smo na glumu, u prvu klasu profesora Ivana Bekjareva, ponosni do neba. Naši životi tog dana su krenuli u drugom pravcu, najboljem mogućem. Počeo je novi život - govorila je glumčeva studentkinja.

Foto: Pink.rs

Uz glumu koja se ne uči, uči se samo zanat, govorio je Ivan. Naučili smo da je bitno kako govoriš, a ne samo šta govoriš. Da je bitno biti svoj, autentičan, imati svoj stav, svoje mišljenje, pa makar se ono ne dopadalo drugima. Ne predati se i ne prodati se. Bitno je ići što dalje, šta god da ti se desi. Svaka napravljena greška na sceni, ali i u životu, mora izgledati kao da si baš to hteo, jer niko drugi to neće primetiti, osim tebe i da uvek treba ići dalje. Tako je i živeo. Govorio je da je bitno kako govoriš. Nije slučajno igrao Vuka Karadžića. Voleo je i insistirao na dugosilaznim i dugouzlaznim i svim ostalim akcentima, a mi smo namerno preterivali: "Majkooo", dugosilazni. Ja i danas govorim pravilno, čak i ispravljam one koji pogrešno naglašavaju - pričala je studentkinja prve klase Ivana Bekjareva.
Toliko likova u predstavama, filmovima, serijama nam je ostavio, a samo jedan od njih je otišao. Onaj vanserijiski. Poštovao je i borio se za umetnost, branio je do poslednjeg daha. "Deset posto je talenat, sve ostalo je rad" - tvrdio je jedan od najvećih glumaca s ovih prostora. Sada znamo šta znači biti velikan glumišta. Ne znači samo glumiti velike uloge, na velikim scenama, biti popularan i slavan... Znači, verovati, boriti se, gurati dalje i kada stvari ne idu dalje. Mi smo njegovi prvi studenti, ponosni do neba, a on se ponosio s nama - dodala je Ivanova studentknjia.
Ivan Bekjarev je završio svoju predstavu na zemlji, zavesa se zatvara. Njegova prva glumačka deca, otvorili smo zavesu predstavom koja najavljuje apokalipsu, kataklizmu i čoveka i duše. I kako bi rekao naš profesor: "Mamu mu, ko je prvi počeo?". Vi ste čuvali nas, od sada ćemo mi čuvati Vas! - završila je govor na ivici suza s knedlom u grlu studentkinja Ivana Bekjareva.

Autor: S. K.

#Ivan Bekjarev