AKTUELNO

Kolege i prijatelji u suzama!

Glumac Ivan Bekjarev preminuo je u ponedeljak 16. novembra u Beogradu, u 74. godini od posledica koronavirusa. Njemu se zdravstveno stanje pogoršalo desetak dana pre nego što je zauvek sklopio oči.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Čuveni glumac biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Od Ivana će se ovog popodneva oprostiti članovi porodice, prijatelji i kolege.

Povodom smrti glumca Ivana Bekjareva biće organizovan i komemorativni skup u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čije je bio član od 1968. do 2001. godine, kada se za to budu stekli uslovi zbog trenutne epidemiološke situacije.

Foto: TV Pink Printscreen

Ivan Bekjarev rođen je 6. aprila 1946. godine u Beogradu. Roditelji Bekjarevog potiču iz Makedonije. Tokom duge i bogate karijere ostvario je mnoštvo zapaženih uloga i osvojio brojne nagrade. Prvu ulogu na filmu odigrao je 1967. godine, u filmu „Bokseri idu u raj“, gde je glavnu ulogu tumačio Mija Aleksić. Odigrao je više od 150 uloga u pozorištu, od čega oko 60 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Bekjarev je snimio i preko 50 filmova u bivšoj SFRJ, Srbiji, Danskoj, Italiji... Bio je veoma uspešan radio i TV voditelj. Takođe, igrao je i pevao glavne uloge u mnogim kabareima i mjuziklima, operetama.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Igrao je i u velikom broju TV drama i kultnih serija kao „Bolji život”, „Srećni ljudi”, gde je ostvario veliku popularnost komičnim likovima Kurčubića i Despotovića.Od osnivanja je bio redovni profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu, a glumu i javni nastup, predavao je na još nekim fakultetima i akademijama. Njegovi studenti bili su Milan Kalinić, Iva Štrljić, Aleksandra Balmazović, Danijel Nikolić i drugi. Imao je svoju školu glume, a šesnaest godina bio je umetnički direktor i selektor međunarodnog Festivala monodrame i pantomime u Zemunu.

Foto: Wikipedia.org/Aleksandar Kujucev

Saša Joksimović: "Pretužan sam, trebalo je da igramo zajedno predstavu kad sve ovo prođe!"

"Pretužan sam, ne znam šta bih rekao. Trebalo je zajedno da igramo predstavu kada sve ovo prođe, to nam je bilo u planu, a evo šta se desilo. Čuli smo se dok je bio u bolnici, govorio je kako je dobro. Bio je borac i verovao sam da će dobiti ovu bitku. Bio je odličan profesor, sve što sam naučio u životu, naučio sam od njega" - rekao je za medije Saša Joksimović.

Foto: Instagram.com/ivastrljicofficial

Iva Štrljić u suzama: "Bio je veliki čovek!"

"Ne znam za sebe. Prvo po čemu ću ga pamtiti pre svega je da je bio veliki prijatelji, bio je fantastičan profesor. Presrećna sam što me je baš on primio na klasu. Bio je veliki čovek, podržavao je celu klasu, nije prošao ni jedan nama bitan događaj da nije bio tu za savet ili podršku. Najglasnije je aplaudirao na predstavama koje smo igrali tokom studija" - rekla je Iva Štrljić kroz suze.

Juče su se u čituljama od Ivana oprostili članovi porodice, kolege iz JDP-a, kao i uprava FK Crvena zvezda.

Foto: Politika Novine Printscreen

Foto: Politika Novine Printscreen

Autor: S. K.

#Ivan Bekjarev