AKTUELNO

Svi ga pamte po ulozi u domaćoj seriji.

Srpski glumac, Mirko Babić, umro je u 72. godini života, a tužne vesti saopštio je njegov kolega Radoš Bajić.

Osvanuo je težak, tužan i veoma sumoran dan. Srbija je ostala bez još jednog velikog čoveka. Napustio nas je moj brat, veličanstveni glumac i odani prijatelj, prvak drame Narodnog pozorišta „Joakim Vujić“ u Kragujevcu, prvak dobrote, plemenitosti i lepote… Naš dragi Mirko… Ne zna se - da li je bio veći i bolji umetnik ili čovek? Rekao bih – bio je i jedno i drugo… Jedinstven, grandiozan i neponovljiv… Nemoj da se ljutiš… i počivaj u miru dragi moj Dragojlo… - rekao je Radoš.

Foto: Promo

Mirko Babić rođen je u Kragujevcu 14. marta 1948. godine. Na beogradskoj Akademiji za pozorište, film i televiziju u klasi čuvenog profesora Milenka Maričića, Mirko Babić je diplomirao 1973. godine. Godinu dana pre nego što je stekao diplomu pomenute akademije, Mirko postaje član ansambla kragujevačkog "Knjaževsko srpskog teatra". Ono po čemu je Mirko Babić poznat širokim narodnim masama svakako je uloga u domaćoj seriji Radoša Bajića u kojoj igra Radašinovog prvog komšiju, Dragojla, sa kojim on deli sve zgode i nezgode seoskog života.

Iako je imao mnogo zapaženih filmskih, odnosno televizijskih uloga Mirko Babić je prvenstveno pozorišni glumac. Na daskama koje život znače Mirko je ostao upamćen po ulozi Ivana Karamazova u predstavi " Braća Karamazovi ", zatim po ulozi Čede u Nušićevoj " Gospođi ministarki ", liku Henrija Higinsa u Šoovom " Pigmalionu ". Pored toga, Mirko Babić je ostvario još mnogo uloga, a ovo su samo neke od njih : Đorđe u predstavi Dušana Kovačevića " Sveti Georgije ubiva aždahu ", Laki Topalović u " Maratonci trče počasni krug ", Stanoje Glavaš u istoimenoj pozorišnoj predstavi prema delu Đure Jakšića, Galilej u predstavi Nebojše Bradića " Galilejev život ", kralj Lir u istoimenoj predstavi prema Šekspirovom delu i mnoge druge. .

Foto: Printscreen YouTube

Ono što se ne sme zaboraviti kada se pomene ime ovog glumca jeste i njegova čuvena monodrama " Reč je čovek", odnosno " Tako je govorio Nikolaj". Mirko Babić je od početku svoje karijere imao zapažene uloge u brojnim televizijskim serijama i filmovima. Neki od filmova i serija u kojima je igrao su i : " Stići pre svitanja ", " Vruć vetar " ( uloga sudskog izvršitelja ), " Dr " iz 1984. godine ( uloga dr Milorada Cvijovića, koja je u kasnijim ekranizacijama ove Nušićeve komedije bila poverena i Branislavu Lečiću ), " Kraj dinastije Obrenović " ( uloga majora Milosava Živanovića ), " Ravna gora " ( uloga Obrada ) i mnoge druge. Mirko Babić je dobitnik mnogih nagrada i priznanja, koja su obeležila njegovu karijeru od samog početka kada je na manifestaciji " Susreti Joakima Vujića " dobio nagradu za ulogu u predstavi " Na dnu ". Na istoj manifestaciji u periodu izmežu 1977. i 1980. godine upravo Mirko Babić osvaja nagrade i to četiri godine za redom. A zabeležena je i Nagrada za najbolju mušku ulogu " Sima Krstović " koju je ovaj glumac dobio za ostvarenu ulogu u predstavi " Kralj Lir ", 1993. godine. Pored toga, dobitnik je i godišnjih nagrada teatra " Joakim Vujić " i " Knjaževsko srpskog teatra ", kao i Ordena Svetog Save, čiji je dobitnik Mirko Babić postao 2013. godine.

Autor: S.M.

#Mirko Babić

#Radoš Bajić