AKTUELNO

Bio je veliki ljubitelj muzike.

Predsednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito bio je veliki ljubitelj domaće muzike, u kojoj je redovno uživao, a imao je i svoje favorite kada je reč o pevačima. Među njima posebno se izdvajao Zdravko Čolić.

Foto: Printscreen YouTube/OBAVESTI ME

Zdravko Čolić je bio primer savršenog omladinca „socijalizma s ljudskim likom“. U to vreme je bio mlad, pun snage, moderno stilizovan i buntovan. Čola je pevao Titu nekoliko puta, a bio je i učesnik na nekoliko sletova posle njegove smrti.

Foto: Foto/Soultime media

Pevačica Neda Ukraden takođe je bila jedna od Titovih miljenica. Bila je poznata u to vreme po sjajnom glasu, ali i po neverovatnoj lepoti.  Ona je otpevala „Ovo nam je naša borba dala“. Maršal je koristio svaku priliku da uživa u kojoj bi mu Neda Ukraden zapevala.

Foto: TV Pink Printscreen

Pesmu „Računajte na nasĐole Balašević napisao je tokom vojnog roka, a kasnije je priznao da je nju napisao i posvetio Titu. Istu mu je prezentovao 1. oktobra 1978. godine.

Foto: E-Stock/Dragan Milovanov

Posebno je bio specifičan odnos Josipa Broza Tita i Gorana Bregovića. Oni su se voleli i poštovali, ali im je u jednom momentu više odgovaralo da mnogi misle da su posvađani. Meteorski uspeh Bijelog dugmeta i histerija nalik onoj za Bitlse je nagnala Josipa Broza da izda poziv Bregi i kompaniji da mu sviraju za Novu 1976. godinu u Hrvatskom narodnom pozorištu.

Foto: Fonet

Iako su imali novogodišnji nastup u beogradskoj Hali sportova Brega je sve otkazao navodno kukajući Bebeku da ga je Tito prevario za veliku sumu novca. Taj nastup Tito je napustio posle nekoliko minuta, zbog nerazumevanja i glasnoće.

Autor: Pink.rs

#Josip Broz Tito

#Neda Ukraden

#Zdravko Čolić

#Đorđe Balašević