AKTUELNO

Nikada neće biti zaboravljeni.

Na današnji dan 5. novembra rođena su dva velikana, Milovan Ilić Minimaks i Bora Todorović. Obojica su bili najbolji u svom poslu i ostavili su neizbrisiv trag i zadatak za naredne generacije.

Milovan Ilić Minimaks

Foto: TV Pink Printscreen

1938. godine, rođen je jedan od najboljih novinara i voditelja sa ovih prostora - Milovan Ilić Minimaks. Legendarni Minimaks bi danas napunio 82. godine. Prva radna iskustva stekao je u listu Jež a postao je poznat kao voditelj radio programa pod nazivom Minimaks na Radio Beogradu, koji je dobio ime po svojoj krilatici minimum govora, maksimum muzike.

Emisiju pod nazivom "Minimaksovizija" vodio je godinama na televiziji Pink, gde je redovno u gostima imao najveće zvezde iz sveta muzike, filma i umetnosti.

Foto: TV Pink Printscreen

Krajem 2004. godine presađena mu je jetra, ali transplantacija nije mogla da mu produži život. Preminuo je 9. februara 2005. na Univerzitetskoj klinici u Padovi, na rukama svoje sestre. Upokojio se ne saznavši da je njegova supruga Biljana umrla mesec dana pre njega, što članovi porodice nisu hteli da mu saopšte kako njegovo ionako teško zdravstveno stanje ne bi bilo dodatno pogoršano.

Sa suprugom Biljanom imao je kćerku Anu i sina Vladimira, a iz prvog braka sina Igora. Njegov sin Vladimir poznatiji kao Ila zaplovio je muzičkim vodama, te je bio član benda zajedno sa reperom Nenadom Aleksićem Ša.

Bora Todorović

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Borivoje Bora Todorović rođen je na današnji dan 1929. godine i danas bi napunio 91. godinu. Rođen je u učiteljskoj porodici u Beogradu, njegova sestra bila je glumica Mira Stupica, a sin mu je glumac i muzičar Srđan Žika Todorović.

Do 1957. godine je član Beogradskog dramskog pozorišta, a od 1961. do 1983. godine beogradskog Ateljea 212. Bez obzira da li ga pamtite kao Pika, Đenku ili Jakovljevića, Bora je sigurno glumac koji je obeležio vaše detinjstvo i mladost, a njegove replike se i dalje sa istim žarom citiraju. 

Zbog uloge Ahmeda u "Domu za vešanje" živeo je s Romima. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Dorćolac, pasionirani navijač Partizana, na sceni i ispred kamere uvek je davao sve od sebe. A kada bi kamere stale, svetla se ugasila i publika napustila salu, iza maske je ostajao samo običan čovek, koji je voleo kafanu i uživao u svim čarima boemskog života, smehu i ljubavi. Često je u kafani sedeo sa Draganom Nikolićem i za njihovim stolom uvek je bilo smeha. Njegov najveći porok bile su cigarete. Stalno ih je ostavljao i vraćao im se.

Foto: E-Stock/Ivan Dobričić, E-Stock/Bibi

Osim Žike, Bora ima još dve ćerke Danu i Taru. Starija ćerka Dana je takođe pokazivala veliko interesovanje za glumu, ali se Bora na sve načine potrudio da je odgovori. Bio je mišljenja da je gluma mnogo rizičnija za žene, jer dobijaju mnogo manje prilika i generalno postoji mnogo manje ženskih uloga.

Legendarni Bora Todorović preminuo je 7. jula 2014. u 84. godini života u Beogradu, posle komplikacija uzrokovanih moždanim udarom, nakon rutinske operacije slepog creva. 

Autor: R.L.

#Bora Todorović

#Milovan Ilić Minimaks