AKTUELNO

Ponovo je počela da voli tamu.

Ćerka naše najuspešnije modne kreatorke Verice Rakočević, Elena Karaman Karić redovno uspeva da šokira i natera na razmišljanje sve svoje pratioce svojim objavama na Instagramu.

Foto: Instagram.com/elena.karamankaric

Ovoga puta, ona je još jednom uspela da iznenadi sve pričajući o tami i danu, i o tome kako je sve to povezano zapravo sa ljudima. Konkretno, tamna strana je ženska, zbog čega je Elena ponovo zavolela tamu.

Na keltskom krugu godine Samhain portal pretstavlja tačku u linearnom vremenu koja obeležava sredinu između jesenje ravnodnevnice i zimske kratkodnevnice. Onaj momenat kada prelazimo prag iza koga ulazimo u tamu. Dani su sve kraći i priroda metaforički umire. Stari narodi su mudro pratili dešavanja izvan sebe i sinhronizovali se sa njima. Znali su da smo svi neodvojivi deo prirode i da sve sto se dešava spolja dešava se i unutar nas. Ne postoji ni jedan elemenat u prirodi kojeg nema u našoj biološkoj strukturi. Na površini planete ima procentualno onoliko voda koliko i u našem telu. Mi smo mikrokosmos u kome se ogleda makrokosmos i obrnuto - napisala je Elena i dodala:

Foto: Instagram.com/elena.karamankaric

Zato je ovo vreme kada ulazimo u najtamniji period godine najpogodniji trenutak za rad sa našim ličnim tamama duboko pohranjenim u našoj podsvesti. Povezivanje sa yin/ženskim/tamnim principom Boginje. Zašto smo mi yin - tama i nepokretno, pitala sam pre mnogo godina moju profesorku Kineske Tradicionalne Medicine, naivno verujući da je to loše. "Pogledaj u svoje reproduktivne organe", rekla mi je."Da li su statični i čekaju da budu oplođeni ili su pokretni i u potrazi da se spoje. Kakva je materica i tvoja Yoni (sveti hram u prevodu sa Sanskrita koji označava ženski polni organ) da li je vidljiva ili tamna poput pećine u zemljinoj utrobi?" Od tog trenutka ponovo sam zavolela tamu, i statičnost, i mesec jer on je vezan za ženski princip (za mesečnicu) za razliku od sunca koje označava muški - napisala je ona.

Autor: R.L.

#Elena Karaman Karić