AKTUELNO

Plećević je proveo 15 dana u bolnici sa upalom oba plućna krila.

Doktor Saša Plećević, poznatiji kao Dr Filgud u izolaciji se oporavlja od koronavirusa, nakon 15 dana bolničkog lečenja.

Iako je i lekar i promoter zdravih životnih navika, nije ga zaobišao koronavirus.

- U petak sam izašao, a ležao sam dve nedelje sa zapalenjem pluća. Po rezultatima krvi sad video da imam virus, radiolog je primetio upalu oba plućna krila. Najpre sam bio u bolnici Dragiša Mišović par dana, a zatim na Bežaniji. Uslovi, doktori, lekovi, hrana, spremačice, sve je na vrlo profesionalnom nivou i svaka čast tim ljudima koji izdržavaju toliko pod skafanderima, bez klime - podelio je svoje iskustvo.

Foto: Printscreen YouTube/ Dr FeelGood

Kao lekar, Dr Filgud se i sa stručne strane osvrnuo na pitanje da li je zdrav život garancija da će vas zaobići korona:

Protivnik sam preteranih treninga i dijeta jer iscrpljuju organizam. Ipak, dokazano je da šećeri negativno utiču u CoVID-u. Isto tako, dosta ljudi koji ne puše i koji treniraju se nalazi u bolnici. Moje mišljenje je da, zbog većeg kapaciteta pluća, oni unose veću količinu virusa, ali ne mora da znači da sam u pravu.

Foto: Printscreen YouTube/ Dr FeelGood

On je objasnio i zašto je virus opasan za osobe sa viškom kilograma:

- Korona ne napada samo pluća, već slabu tačku čoveka. Sama gojaznost kao faktor rizika stvara opterećenje na kardiovaskularni sistem i na pritisak, pa virus sa pluća nekom pređe na srce.

Na pitanje kako se zaštiti ili oporaviti od koronavirusa, optimistično je poručio:

- Život mora da ide dalje. Zato je bitno pratiti sve preporuke struke, nositi maske, izbegavati masovna okupljanja, održavati distancu. Takođe je važno unositi veću količinu voća, povrća, ribe, hidrirati organizam, ne držati stroge dijete i baviti se umerenom fizičkom aktivnosšću u prepodnevim časovima - zaključio je on.

#Dr FeelGood

#Saša Plećević