AKTUELNO

Svi su tužni!

Srpski pevač Dobrivoje Topalović preminuo je danas u 75. godini.

Foto: Printscreen YouTube/ЛИРА - Удружење текстописаца

Za naš portal oglasila se i pevačica Snežana Đurišić, koja je potvrdila ovu vest.

Jeste, preminuo je, dugo je bolovao od karcinoma, godinu dana i otišao je. Preminuo je u Čačku - rekla nam je Snežana.

Dobrivoje Topalović je pevanjem počeo da se bavi u jednom kulturno-umetničkom društvu u Čačku, a prvu ploču, nazvanu "Kad bi znala koliko te želim" snimio je 1968. godine. Tokom svoje višedecenijske karijere snimio je dvadeset šest singl-ploča i šesnaest studijskih albuma. Njegove najpoznatije pesme su: Crno vino, Progovori, sliko, Kad bih mog'o i umro bih za te, Ej, da mi je, Tebi se ne žuri, Ja sam rođen u Srbiji, brale, Okreni glavu, Milice, Na mramornoj steni...

Rođen je u selu Preljina kod Čačka, 1944. godine na verski praznik Mala Gospojina. U Čačku je završio tehničku školu, a potom je u Beogradu dve godine studirao Višu tehničku školu. Pevanjem je počeo da se bavi u jednom kulturno-umetničkom društvu u Čačku i učestvovao je na seoskim takmičenjima pevača amatera. U to vreme, u obližnjem selu Mrčajevci živeo je kompozitor Dragan Aleksić, koji je nakon što je u jednoj kafani čuo kako Dobrivoje peva, sa njim započeo saradnju. Prvu sing-ploču "Kad bi znala koliko te želim", sa pesmama koje mu je napisao Dragan Aleksić, snimio je 1968. godine za Diskos. Aleksić mu je komponovao i naredne tri ploče, ali većeg uspeha nije bilo. Međutim, 1970. godine učestvuje na festivalu Ilidža i osvaja prvu nagradu publike. U periodu od 1968. do 1981. godine snimio je dvadeset šest singl-ploča i jedan LP 1974. godine.

Foto: Printscreen YouTube/ЛИРА - Удружење текстописаца

Prekretnica u njegovoj karijeri bila je pesma Obrena Pjevovića Ej, da mi je, koju je snimio 1981. godine sa kojom je nastupio na Hit paradi iste godine. U isto vreme započeo je saradnju sa kompozitorom Draganom Aleksandrićem, koji mu je u saradnji sa tekstopiscem Radmilom Todorović napisao neke od njegovih najlepših pesama.

Autor: N.V.

#Dobrivoje Topalović