AKTUELNO

Njene reči će rasplakati mnoge.

Mirjana Petričević poznatija pod pseudonimom Mira Kosovka imala je težak život. Rođena je u Đakovici a tamo je odrasla. Na rodnom Kosovu ubijeni su joj majka i brat, a otac je preminuo od teške bolesti. Ekipa emisije "Premijera - Vikend Specijal" posetila je ovu umetnicu i sa njom porazgovarala o životu i karijeri.

Živeli smo nas četvoro, tri brata i ja. Mama i tata su radili po ceo dan i ja sam bila ostavljana Milanu i Mićanu koji su bili dosta stariji od mene. Oni su me više vaspitavali nego mama, mama je ceo dan radila. I njima je bilo lakše da me obuku kao dečaka do prvog gimnazije i da igramo fudbal, da se igramo muške igre. Pošto je moj blizanac bio fizički sitniji, mama je imala običaj da nas leti ošiša do glave. Ona je insistirala da me oblače kao dečaka - otkrila je Mira Kosovac i dodala:

Foto: TV Pink Printscreen

Živeli smo dobro zato što su moja mama, tata i braća bili inženjeri. Mada negde piše da smo živeli u sirotinji, to nije tačno. Spartansko vaspitanje moje braće mi je jako pomoglo da ostanem i da opstanem u ovom gradu (Beogradu).

Pevačica se u emisiji "Premijera Vikend Specijal" otvorila dušu kako je ostala bez najbližih članova porodice.

Foto: TV Pink Printscreen

Moja familija je ostala dole na Kosovu do kraja bombardovanja. Brat srednji, Mićo mi je ubijen 1981. godine. On je ušao u Knjigu nerazjašnjenih ubistava Kosova i Metohije. Nakon njegovog ubistva, ostajemo dole svi. Ja sam svojima stalno govorila da treba da izađemo iz Đakovice. Moja majka je zaklana i bačena, nismo je nikad pronašli - rekla je ova umetnica.

Iako je prošlo toliko vremena, Mira Kosovac ne gubi nadu da će pronaći majčine posmrtne ostatke i sahraniti ih pored oca i brata:

Jedina mi je želja da nađem njene kosti i da je smestim pored oca i brata. To mi je ostala jedina neostvarena želja. Moj otac je jedini koji je umro kako mu je suđeno. Otac je umro od galopirajućeg raka. Tata je umro '95, a mama '99. Nestali su moj brat i njegov drugar koji su u nekoj nedođiji ubijeni. Navodno su ih zgazila kola, pa jedino da su se ovako naslonili i tenk da ih udario. Moj brat nije imao ni oči ni obrve, ni nos, ni usta, samo dva šava preko lica - otkrila je Mira.

Autor: J.V.

#Mira Kosovka

#pevačica

'