AKTUELNO

Pokojni pevač je u intervjuu za Pink.rs prošle godine do detalja opisao kako je izgledala njegova borba sa opakom bolešću, a njegove reči mnogima će naterati suze na oči!

Pevač i brat pokojne muzičke legende Tome Zdravkovića, Novica Zdravković, koji je preminuo pre dva dana, dve decenije vodio je bitku sa opakom bolešću - kancerom bešike. Novica je pre oko četiri godine saznao da je bolest uzela maha, te da je tumor postao zloćudan, zbog čega se povukao iz javnog života i svoj život predao u ruke doktora, kojima je, kako je tada rekao u potresnoj ispovesti za Pink.rs, beskrajno verovao, a veliku podršku mu je u najtežoj životnoj borbi pružala i supruga Jelena.

Zdravković je u januaru prošle godine operisan na VMA, a mi smo ga nakon hirurškog zahvata posetili u njegovom domu u kojem živi sa suprugom. U potresnoj ispovesti za Pink.rs pevač je do detalja otkrio kako izgleda teška bitka sa jednim od pet najčešćih malignih tumora u Evropi.

Foto: Foto/Privatna arhiva

- Dobro se osećam, izašao sam pre neki dan iz bolnice. Operisan sam pre nedelju dana, a nakon tri dana su me otpustili iz bolnice. Za mesec dana imam kontrolu, ali u suštini dobro je, ja sam zadovoljan. Imam dobrog doktora na VMA i mnogo sam mu zahvalan jer je odlično odradio operaciju. Danas se to laserski radi - pričao je Novica.

Kad se uplašiš, onda se stvarno razboliš

Toma Zdravković posle 18 godina borbe sa kancerom prostate, preminuo je 30. septembra 1991. godine, a kako je Novica istakao, i njihova sestra je preminula od ove opake bolesti.

Ja vučem ovo već 16, 17 godina, već sam navikao na to. Rak je u pitanju, genetski nam je to... Brat i sestra su mi od toga umrli. Ja odlično psihički podnosim bolest, ne obraćam pažnju na to, i to je najbitnije. Ne razmišljam o tome da sam uopšte bolestan, jer to čoveka ubija. Sve je u božijim rukama i u rukama doktora... Ne znam da li jeste ili nije izlečivo, trudim se da ni ne mislim o tome. Ja sam skoro 18 godina proveo pored brata Tome koji se borio sa istom bolešću. Ja nemam tih psihičkih problema, važno je biti disciplinovan, kontrolisati se redovno, a ostalo je božija volja. Niko ne treba da se boji toga... Kad se uplašiš, onda se stvarno razboliš - rekao nam je tada pevač drhtavim i dodao da je bio prinuđen da prestane sa poslom kad je bolest uzela maha, ali da se ne predaje.

- Ja sam do pre dve, tri godine radio punom parom, a onda kad su tumori postali maligni, prestao sam. Od 2002. godine ja muku mučim s tim... Iako je to sad maligno, mene to ništa ne plaši. Mene to ne opterećuje, svejedno mi je da li je benigno ili maligno. Moje je da ja na vreme odem na kontrolu, e sad kako se on širi i da li se širi, da li ostaje... Ja sam imao mnogo prijatelja koji su bili otpisani, ali su ozdravili i umrli prirodnom smrću. Imam i ja prijatelje koji su otišli za godinu i po dana i za šest meseci. Sve je stvar mozga kad je takva bolest u pitanju - rekao nam je tada Novica.

Plašim se da ne pređe na prostatu, kao kod mog Tome

Uprkos vedrom duhu i optimizmu koji mu ne manjka, pevač ne krije da se pribojava da tumor ne pređe i na prostatu, kao što je to bio slučaj kod njegovog pokojnog brata.

Foto: Printscreen YouTube/Toma Zdravković

Najnormalnije živim, nisam promenio način ishrane, normalno jedem i pijem sve. Mislim ne pijem alkohol više od dve decenije, prestao sam da pijem otkad je umro moj braj Toma. Plašim se samo da ne pređe na prostatu, kao kod Tome, to je onda već ozbiljno... Razlika je u tome što je Toma bio nedisciplinovan, ja sam ga jurio i vitlao, međutim na kraju se on predao, nije mogao više da podnese bolnicu i da na mesec, dva ide na citoskopiju... Nije to baš ni naivno psihički, ali imate milion težih slučajeva. U poslednje dve, tri godine. Ja sam se nagledao u bolnici, pošto sam stalno tamo, mladih muškaraca koji imaju između 20 i 30 godina, koji dolaze sa rakom testisa. To je sve nastalo nakon bombardovanja, e to je žalosno.

Foto: Foto/Privatna arhiva

Pio sam lekove za depresiju, ona te uvlači duboko u bolest

Pevač nam je otkrio da je jedno vreme bio prinuđen da pije i lekove za depresiju, a kako kaže, ona je upravo bila ključna da se njegov brat Toma preda i izgubi najtežu životnu bitku.

Ljudi se na razne načine suočavaju sa rakom. Neki to dobro prihvate i izlaze na kraj s tim, dok su drugi depresivni, klonu duhom. Ja moram da priznam da sam i ja neko vreme morao da pijem lekove za depresiju. Depresija je jako opasna, ona te uvlači duboko u bolest. To je i kod mog brata bilo presudno, on nikad u životu nije popio nijedan lek, isto kao i otac, takav je bio, na oca. Kad je prestao da piše, da komponuje, da gubi volju za pevanjem, prestao je jednostavno da bude taj Toma sa energijom. Sve ga je nerviralo. Mi smo na kraju krajeva i takav neki život vodili i mnogi su od te bolesti otišli, i Zoran Radmilović i Mika Antić. Tako smo živeli i tako nam se to događalo. Mnogi nisu znali da se pomire sa tim i da bolest ignorišu. Ja sam se predao doktorima načisto i idem da me leče. Organizam je jedno čudo, to je čitava jedna galaksija puna svega i svačega i ono što okom ne možete da vidite, to vas pojede. Mozak određuje sve, ili to prihvatite ili vas nema. Ja sam isti i kad odem na operaciju i posle operacije, kad se probudim iz narkoze. Tako da se ja sada osećam kao da mi je slepo crevo operisano. Bolovi prođu, prestaneš da obraćaš pažnju na to, a ja najviše verujem svog mozgu - poručio je tada Novica Zdravković za Pink.rs.

Autor: M. K.

#Novica Zdravković

#Toma Zdravković