AKTUELNO

Danas se navršava tačno dvadeset godina od smrti Željka Ražnatovića Arkana, glavnog komandanta Srpske dobrovoljačke garde, koji je 2000. ubijen u beogradskom hotelu "Interkontinental".

Tim povodom održava se pomen na Novom groblju na koje prva, nešto malo posle 10 časova, izašla Arkanova ćerka Sofija Ražnatović, koju je dobio sa socijalnom radnicom koja je o njemu vodila računa u belgijskom zatvoru. Sofija godinama živi u Briselu, a sada, na dvadesetogodišnjicu smrti svog oca, došla je u Beograd kako bi mu odala počast. Položila je cveće na grob, a potom dugo zamišljeno gledala u očevu bistu.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs/N. Vujčić

Foto: Pink.rs/N. Vujčić

Malo pre 11 časova na Novo groblje stigla je i sva u crnom Arkanova udovica Svetlana Ceca Ražnatović, zajedno sa ćerkom Anastasijom i sinom Veljkom.

Foto: Pink.rs/N. Vujčić

Foto: Pink.rs/N. Vujčić

Ražnatovići su se pozdravili sa Arkanovom vanbračnom ćerkom Sofijom, koju su zatekli na groblju, a ubrzo je stigao i sveštenik, koji je očitao "Oče naš".

Foto: Pink.rs/N. Vujčić

Foto: Pink.rs/N. Vujčić

Na grob je, prema običajima, izneto i posluženje, za šta je bila zadužena Cecina sestra Lidija Ocokoljić, koja je došla u pratnji svog supruga Predraga, a pomenu je prisustvovao i Cecin kum, bivši fudbaler Dragiša Binić.

Foto: Pink.rs/N. Vujčić

Ceca i Anastasija bile su vidno utučene, a oči pune suza skrivale su iza tamnih naočara.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Foto: Pink.rs

Posle dvadesetak minuta, porodica i prijatelji otišli su s groblja. Inače, pomenu nije prisustvovala Veljkova supruga Bogdana Ražnatović, najverovatnije zbog toga što je u poodmakloj trudnoći.

Ovako je izgledao kobni 15. januar 2000.

Podsećanja radi, Željko Ražnatović Arkan ubijen je u holu "Interkontinentala" zajedno sa svoja dva prijatelja, Milenkom Mandićem Mandom i Draganom Garićem, dok je pucnjavu preživeo jedino Ljubomir Mihajlović, koji je bio sa njima u društvu. U hotelu se tada nalazila i Arkanova supruga Ceca, koja je sa sestrom Lidijom obilazila radnje.

Prema zvaničnoj verziji, tog dana su oko 17 časova ispred hotela stala dva automobila - iz "opela kalibre" izašli su Dragan Nikolić Gagi i Milan Đuričić Miki, koji su od ranije bili poznati policiji, dok su iz drugog vozila, "golfa", izašli Zoran Nikolić Pegla i Dobroslav Gavrić. Nekoliko minuta posle 17 sati, Gagi i Miki rukovali su se sa Arkanom, izljubili sa Mandom i krenuli ka stepeništu koje je vodilo ka hotelskim salama za banket. Gavrić je seo u drugi separe, nekoliko metara iza leđa Arkanu. Minut kasnije, Gavrić je ustao od stola, ispod kaputa izvadio pištolj "CZ 99" i tri metka ispalio Arkanu u potiljak, Mandi tri metka u glavu i jedan u leđa i sa dva metka u leđa pogodio Garića, koji je pokušao da pobegne. Na izlazu, Gavrića je ranio Arkanov telohranitelj Zvonko Mateović.

Foto: Privatna arhiva

Arkan je BMW-om prebačen u Urgentni centar, gde je u 17:30 podlegao povredama i zvanično proglašen mrtvim. Motiv ubistva do danas u potpunosti nije razjašnjen. Za ovo delo Okružni sud u Beogradu pre 14 godina osudio je Dobrosava Gavrića, kao i Milana Đurišića i Dragana Nikolića. Gavrić, inače bivši policajac, u Srbiji osuđen zbog toga ubistva na 35 godina, uhapšen je 2012. godine u Južnoafričkoj Republici.

Foto: E-Stock/Đenka

Autor: N. V., D. T.

#20 godina od smrti

#Anastasija Ražnatović

#Novo groblje

#Pomen

#Svetlana Ceca Ražnatović

#Ubistvo

#Veljko Ražnatović

#hotel Interkontinental

#Željko Ražnatović Arkan

'