AKTUELNO

Iza sebe ostvarila je velika ostvarenja!

Na današnji dan, 19. avgusta 2016. godine, preminula je glumica Mira Stupica. Da tragedija bude veća, to se desilo samo dva dana nakon njenog 93. rođendana.

Foto: E-stock/Stanislav Nedelja

Bila je legenda glumišta koja je ostavila veliki trag u domaćoj kinematografiji i pozorištu. Do poslednjeg dana bila je aktivna u svetu glume, nikada nije odustajala od velike ljubavi, a njene uloge pamtiće generacije.

Njeni roditelji su u to vreme kao profesori gimnazije radili u Gnjilanu. Rođena je kao najstarije dete Radomira Todorovića iz Orašca i Danice iz Livna. Mira je imala dva brata koji su preminuli kao deca i još jednog mlađeg, kasnije poznatog glumca, Boru Todorovića

Foto: Tanjug/Danilo Peternek, Tanjug/Zoran Žestić

Brat i sestra Bora i Mira proveli su okupaciju Beograda tokom Drugog svetskog rata u Beogradu. Iako je Bora tada imao svega 11. godina, morao je da krade kako bi prehranio svoju porodicu. Češće gladni nego siti, snalazili su se na različite načine kako bi preživeli. Ubrzana škola odrastanja ostavila je posledice na licima i dušama ovih glumačkih legendi.

Foto: Beta

Mamu su otpustili. Kuća je bila rastresena od bombardovanja, kroz rupe ulazili su hladnoća i sneg. Nema hrane, nema drva. Uveče kad ležemo, mi oblačimo kapute, čarape, pa čak i rukavice. Bora traži da onako u mraku igramo slovo na slovo, i to samo o hrani. Sklepao je neku dasku sa točkićima i uputio se na Železničku stanicu da bude nosač i da nas svojim radom hrani - prisećala se Mira u svojim memoarima.

Iza sebe Mira je imala tri braka, kako je umela da govori sa najvažnijim muškarcima u njenom životu, glumac Milivoj Popović Mavid, reditelj Bojan Stupica i političar Cvijetin Mijatović Majo.

Pink.rs

#Mira Stupica

'