AKTUELNO

Pokušao je da se leči u inostranstvu, ali...

Igor Bulat, rođeni brat popularnog pevača Marka Bulata, preminuo je juče u bolnici u 49. godini od posledica teške bolesti. Njegova porodica, a posebno Marko, sa nevericom su primili ovu tešku vest.

Kao i svakog dana, i danas sam pozvao lekara da ga pitam kako je moj brat, kakve su prognoze, hoće li se izlečiti. On mi je tada rekao da se moj brat jutros upokojio. Zanemeo sam. Teško je, on je bio mlad čovek, ali bolest je takva. Nije imao nikakvih simptoma. Svi smo bili u šoku kad je oboleo - rekao je Marko juče za naš portal.

Foto: TvPink Printscreen

Igor, inače novinar i voditelj Javnog servisa, je imao opasnu bolest jetre, odnosno rak malih žučnih puteva (holangiokarcinom) koji mu je dijagnostifikovan u decembru 2018. godine.

- Ovakve vrste raka su razlog zbog kojeg bi pacijenti trebalo redovno da se pregledaju. Uglavnom sve bolesti jetre, pa čak i rak jetre idu bez propratnih tegoba, a dok se bolest dijagnostikuje bude poprilično kasno. U pitanju je čovek koji nije imao nikakvo rizično ponašanje, a ovakva vrsta raka ni ne zavisi od alkohola, gojaznosti i drugih faktora. Osoba koja otkrije kako se ova bolest dobija će dobiti Nobela. - kaže prof. dr Tamara Milovanović.

Igor Bulat je pokušao da se leči u inostranstvu, ali nažalost dok je dijagnoza postavljena bilo je već kasno.

Foto: Prinscreen YouTube/Alcatraz Pfc

Bol pod desnim rebarnim lukom, žutilo kože i malaksalost ne smeju nikako da se ignorišu.

- Pacijenti dođu na ultrazvuk sa ovim simptomima i urade propratne laboratorijske analize. Već se na ultrazvuku praktično vidi tumorska promena. Dalje mora da se uradi skener i biopsija jetre radi definitivne dijagnoze - kaže prof. dr Tamara Milovanović.

Kako kaže prof. dr Milovanović, rak malih žučnih puteva je podmukla bolest koja odnosi i veliki broj mladih života. A da li se može uspešno lečiti?

- Nažalost, dosta loše. Onkologija se poprilično razvila od mojih studentskih dana. I dalje se ti tumori retko dijagnostikuju dovoljno rano da bi moglo da se pomogne. Obično pacijenti dođu kada je već kasno. Imamo mlade, zdrave i prave ljude koji potpuno slučajno imaju ovu dijagnozu i odlaze vrlo brzo - ističe ona.

Koji su mogući simptomi raka jetre?

- neobjašnjiv gubitak telesne težine - nemoć, umor - gubitak apetita ili osećaj prepunjenosti nakon veoma malog obroka - mučnina ili povraćanje - groznica - uvećana jetra koja se oseća kao masa prisutna ispod rebara sa desne strane - uvećana slezina koja se oseća kao masa prisutna ispod rebara sa leve strane - bol u trbuhu ili u blizini desne lopatice - otok ili skupljanje tečnosti u trbuhu - svrab - žuta prebojenost kože i beonjača - vidljive proširene vene na prednjoj strani trbuhaU Vodiču orgnaizacije Anticacer Fund koji je urađen po smernicama Evropskog društva za onkologiju svi ovi simptomi mogu biti prouzrokovani i drugim stanjima ili se primećuju tek u uznapredovalom stadijumu raka jetre.Profesorka Milovanović upozorava i da je masna bolest jetre sve češća među ljudima i može da izazove cirozu i hepatocelularni karcionom. Statistika je da će kod 1 do 2 odsto pacijanata napraviti komplikacije.

Autor: Pink.rs

#Igor Bulat

#Marko Bulat

'