AKTUELNO

Na iznenađenje mnogih.

Stihove pesme „Zidovi“, folk zvezda Dara Bubamara otpevala je pre više od deset godina, a isti su se našli na izložbi „Ženske priče“ u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Stihovi ove pesme  kao inspiracija poslužili su mladoj umetnici Nadeždi Kirćanski, koja je iskoristila njenu pesmu.

Iako još uvek nije stigla da vidi izložbu, niti da popriča sa autorkom, Dara je rekla da je izuzetno srećna što su baš stihovi njene pesme završili na zidovima kulturne institucije.

Foto: Pink.rs/Miloš

Trenutno sam u Rovinju i zbog toga nisam stigla da odem na izložbu i ispratim sve to, ali čula sam od prijatelja da se stihovi moje pesme nalaze u salonu Muzeja savremene umetnosti. Mogu samo da kažem da sam jako srećna zbog toga. Lepo je kada znate da ste nekome poslužili kao inspiracija - kaže Dara Bubamara i dodaje da je stihove popularne pesme, koja je ujedno i jedna od njenih ličnih karata, napisala Marina Tucaković, kojoj je zahvalna do groba.

Mlada umetnica Nadežda Kirćanski, jedna od autorki na izložbi kojoj su stihovi Darine pesme poslužili kao inspiracija, a ona je objasnila je zbog čega je baš odabrala pesmu popularne folkerke.

''Ovi zidovi duše imaju više nego mi“ je pozajmica stiha iz pesme Dare Bubamare s malom izmenom na kraju.

Iskoristila sam tekst pesme uz koju je moja generacija odrastala kao opšte mesto popularne kulture - rekla je mlada umetnica i dodaje:

Foto: TvPink Printscreen

Ovako izvučen iz konteksta i delimično izmenjen ovaj tekst se čita kao pokazatelj odnosa u društvu. Želela sam da pokažem da institucije nemaju uvek sluha za popularnu kulturu jer su često zatvorene i zaštićene u društvenom mehuru koji je oko njih formiran. Krenula sam od pesme koja je svojom popularnošću postala deo zajedničkog sećanja, tako da je ovo bila neka vrsta eksperimenta u kom se kroz jedan takav ključ komunicira neka druga vrsta sadržaja - završava umetnica.

Pink.rs

#Dara Bubamara

#Nadežda Kirćanski

'