AKTUELNO

Ako vas neko u najtežem trenutku izda, ako vas se odrekne, onda ne vredi, gotovo je - rekao je Vlasta.

Naš popularni glumac Vlasta Velisavljević rešio je da otkrije kako je zvršio na Golom otoku i šta se dogodilo za tri godine koliko je bio tamo.

- Imao sam druga Dušana Majcena, Slovenca, pukovnika JNA, načelnika katedre na Višoj vojnoj akademiji. Bio mi je kum na venčanju. Iako s njegovim političkim uverenjima - rekao je Vlasta i dodao:

Foto: Printscreen Youtube

- Nisam imao ništa, odbio sam da ga cinkarim. Uhapšen sam kao student treće godine Akademije dramskih umetnosti i odveden najpre u zatvor na Banjicu, a onda na Goli otok.

Glumac je otkrio da je tamo bio tri godine i da se za to vreme njega supruga odrekla kao i da joj to nikada nije oprostio.

- Bio sam u grupi zatvorenika koja nije ispaštala kao one prethodne, koje su uhapšene prvih meseci nakon Rezolucije Informbiroa 1948. Ali ne bih o tome dalje govorio. Teško je, znate... Na moju su ženu tih godina vršili pritisak da me se odrekne. I odrekla me se. Ali me je i čekala, misleći da ću razumeti i da ćemo nastaviti tamo gde smo stali. Kako da nastavimo? To ne može. Ako vas neko u najtežem trenutku izda, ako vas se odrekne, onda ne vredi, gotovo je! Nisam hteo da joj oprostim.

Foto: Beta

Vlasta je smatrao da je njegova supruga mogla da ostane dosledna i da ga se ne odrekne.

- Ranko Petković je umro, njegova žena nije htela da ga se odrekne i odmah su je s malim detetom izbacili iz stana. Ali je izdržala. U Mostaru sam kasnije upoznao gospođu koja je bila šef krojačnice tamošnjeg pozorišta i koja, uprkos svemu, takođe nije htela da se odrekne muža golootočanina. Hoću da kažem da se moglo, ali... - ostao je nedorečen glumac.

Autor: B. R.

#Vlasta Velisavljević

'