AKTUELNO

Svi se opraštaju od nje!

Juče je, u Šapcu, u svojoj 84. godini, preminula Jelica Vojinović, glumica i dugogodišnja prvakinja Šabačkog pozorišta.

Na sceni, podarila je život Ženi koja pita, Hasanaginici, Majci Jevrosimi, Jeleni Ćetković, Mili Stojadinović, Lauri iz Strindbergovog komada „Otac”, Lindi iz „Smrti trgovačkog putnika”, Esmi iz „Omera i Merime”, Gini iz „Putujućeg pozorišta Šopalović”… ali, i Katici Bradvici iz „Smrtonosne motoristike” Ace Popovića, Simki iz Nušićeve „Ožalošćene porodice”, Fjokli Ivanovnoj iz Čehovljeve „Ženidbe”, Marti iz Olbijevog dela „Ko se boji Virdžinije Vulf”, Alisi u predstavi „Play Strindberg”, te brojnim princezama, majkama, tetkama, alapačama, vešticama, kumama, bakama i staramajkama – malim ulogama koje glumca čine velikim.

Bila je istinska diva i najprepoznatljivije lice šabačkog ansambla, a za svoj rad dobila je niz značajnih umetničkih priznanja. Pet puta nagrađivana je kao najbolja glumica Festivala „Joakim Vujić”, a na istom Festivalu 1982. godine, dobila je i nagradu za negovanje scenskog govora i kulture.

Jeličin raskošni talenat i veliku posvećenost pozorišnom radu, nasledila je i njena ćerka Aleksandra (1971), koja je, od detinjstva, gledala predstave i pratila probe u Šabačkom pozorištu … Od 1996. godine, Aleksandra je i sama postala članica šabačkog ansambla, a njena ćerka, Jeličina unuka - Nađa, krenula je putem svoje majke i bake, pa danas studira glumu.

Komemoracija posvećena Jelici Vojinović, održaće se u subotu, 8. juna, u 11 časova, na Velikoj sceni „Ljubiša Jovanović” Šabačkog pozorišta. Sahrana će se obaviti istog dana, u 13 časova na Donjošorskom groblju.

#glumica

'