AKTUELNO

Pevaču je ugrađen veštački kuk, ali da bi stao na noge moraće da reguliše telesnu težinu.

Darko Lazić već mesec dana se oporavlja od saobraćajne nesreće, a od sada će morati i da povede računa o kilogramima.

Foto: TvPink Printscreen

Darku je pre dve nedelje ugrađen veštački kuk, ali pevač će moći da stane na noge tek kad telesnu težinu dovede u granice normale. Zato su mu lekari predložili da što pre oslabi 40 kilograma.

Darko ima prekomernu telesnu masu, zbog čega i njegov oporavak nakon saobraćajne nezgode ide sporo. Iako su od operacije butne kosti i ugradnje proteze u povređeni zglob, odnosno ugradnje veštačkog kuka, prošle čak dve nedelje, pevač ne staje na noge i ne kreće se. Razlog za to su njegova prekomerna težina i nemogućnost tehničara da ga podignu, ali i strah lekara da ne ošteti veštački kuk - rekao je jedan od doktora iz konzilijuma.

Darku je ugrađen najbolji kuk, bescementni, čiji je rok trajanja 20 godina, a telesnu težinu moraće da dovede u red kako ga ne bi pohabao pre vremena.

Mi smo Darku ugradili bescementni kuk, koji je namenjen mlađoj populaciji, a po svojoj strukturi je bolji i izdržljiviji. Osim toga, tako sprečavamo da u organizam stavimo još jedan strani materijal. Ako već moramo da ugradimo polietilen, metal, keramiku, koji se nalaze u veštačkom zglobu, ne moramo i cement - rekao je lekar i nastavio da objašnjava složenost Darkovog stanja.

Foto: Kobra

Nakon ugradnje veštačkog zgloba, pacijent već sutra mora da ustane iz kreveta. Nekada su posle operacije operisani hodali na štakama tri meseca, a danas, ako nisu u teškom stanju, pacijenti izlaze iz bolnice sa štapom već posle pet do sedam dana i potpuno normalno mogu da se oslanjaju na svoje noge. Kod Darka to nije slučaj jer ima i problem sa rebrima, zbog kojih ne može na štake, ali i s prekomernom težinom zbog čega tehničari ne mogu da ga podižu iz kreveta, ali ni da mu pomognu da se osloni na noge - rekao je doktor specijalista ortopedije.

Veštački kuk može da traje do 20 godina, ali sve zavisi da li je ugrađen mlađoj ili starijoj osobi koja obavlja manje aktivnosti.

Foto: Ivan Dobričić

Kada se kuk ugradi kod mladog čoveka, koji se više kreće, pa čak se i bavi sportom, onda se taj zglob više troši, i očekivano traje kraće. Kada se veštački zglob potroši, radi se revizija, promeni se primarni i stavi revizioni edoproteinski sistem. Ako se pacijenti redovno kontrolišu i primeti habanje na vreme, onda se pravovremenom intervencijom, upotrebni vek može duplirati. Ali to podrazumeva još jednu operaciju. Dugim rečima, Darko će morati veoma ozbiljno da pristupi svom oporavku - dodao je lekar.

Pink.rs

#Darko Lazić

'