AKTUELNO

Posle korišćenja daske za sečenje detaljno je prebrišite alkoholnim sirćetom, čija kiselina vrlo uspešno ubija ešerihiju koli, salmonelu i stafilokoke. Ukoliko se u dasku "uvukao" miris namirnica, istrljajte je sodom bikarbonom.

Drveni pribor za jelo drugačije reaguje u dodiru sa hranom, pa bi ga trebalo drugačije čistiti od metalnog. To se najpre odnosi na dasku za sečenje. Većina ljudi greši već prilikom njene upotrebe, koristeći je za rezanje povrća i mesa, što može da dovede do pojave različitih vrsta bakterija ako se pravilno ne opere nakon upotrebe. Čestim ribanjem deterdžentom drvena vlakna slabe, a iz istog razloga dasku ne bi valjalo da ubacujemo ni u mašinu za pranje sudova. Kako je onda očistiti?

Posle korišćenja detaljno je prebrišite alkoholnim sirćetom, čija kiselina vrlo uspešno ubija ešerihiju koli, salmonelu i stafilokoke. Ukoliko se u dasku "uvukao" miris namirnica, istrljajte je sodom bikarbonom, pa isperite alkoholnim sirćetom. Miris možete da "izbaciti" i ako dasku istrljate polovinom limuna, pa je posle toga isperete vodom. Na svakih nekoliko meseci trebalo bi još detaljnije da očistite vaše kućno pomagalo pastom koju ćete napraviti tako što ćete pomešati po jednu kašiku sode bikarbone, soli i vode. Smesu utrljajte u dasku, pa isperite vrelom vodom.

#Kuća

'