Ljuske od jajeta često završe u kanti za smeće i smatraju se biološkim otpadom.
Ljuske od jajeta puno su korisnije nego što mislite. Iako većina ima tendenciju da ih baci u smeće nakon što završi s kuvanjem, postoji nekoliko korisnih namena tih ljuski koje mogu unaprediti vaš život i ujedno smanjiti količinu otpada koji stvarate.
Ljuske jajeta idealne su za baštu. Nakon što razbijete jaje, smrvite ljuske u sitan prah i stavite ih u đubrivo.
Ljuske jajeta bogate su kalcijumom koji je ključan za brz rast biljaka. Posebno su korisne pri sadnji paradajza i bundeve, koje često ne sazrevaju upravo zbog nedostatka kalcijuma.
Prah od ljuski u đubrivu će dodati esencijalnu količinu potrebnog kalcijuma i ubrzati njihov rast. Prah od ljuski takođe je i odličan prirodni pesticid. Oštre ivice ljuski preplašiće insekte i puževe i oterati ih od vaših biljaka.
Pored baštovanstva, korisne su i za domaćinstvo. Ljuske od jajeta takođe mogu poslužiti za održavanje vaše sudopere.
Ako stavite ljuske u sito za odvod, njene oštre ivice usitniće hranu na manje čestice i time zaustaviti potencijalno začepljenje odvoda. Ipak, pripazite kako vam same ljuske ne bi potonule u odvod.
Korisne su i za izbeljivanje veša. Dovoljno je staviti ljuske u gazu za ceđenje sa nekoliko kriški limuna i baciti ih u mašinu za veš s vašim belim vešom.
Osim u domaćinstvu i baštovanstvu, ljuske jajeta mogu biti i dobar dodatak vašoj ishrani.
Prah od ljuski može poboljšati ukus kafe jer smanjuje gorčinu. Prah od ljuski zapravo možete dodati i u supe.
Samo jedna kašičica ovog praha, sadrži između 800 do 1000 miligrama kalcijuma koji je nužan za jačanje kostiju. Ipak, pobrinite se da ljuske budu dobro smrvljene kako ne biste slučajno progutali oštar komadić.
Autor: Aleksandra Aras