AKTUELNO

Ministarstvo pravde Srbije ponovo je zatražilo od Južnoafričke Republike izručenje Dobrosava Gavrića (43), osuđenog zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana (48) i dvojice njegovih prijatelja u Hotelu „Interkontinental“ 2000. godine.

Afričke vlasti srpskim organima nisu poslale još nikakav odgovor.

Gavrić, koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Arkana, opet je tražio azil u toj zemlji, o čemu se vodi proces pred Magistarskim sudom u južnoafričkom gradu Kejptaun.

Ustavni sud iz Kejptauna u decembru prošle godine ponovo je odbio njegov zahtev za dobijanje azila u Južnoafričkoj Republici. Najviša sudska instanca te zemlje zaključila je da Gavrić ne može da dobije status izbeglice jer je u Srbiji osuđen za teško ubistvo, koje nije politički motivisano.

Prema odluci suda, on ima pravo na reviziju dobijanja izbegličkog statusa i mogućnost da se obrati Žalbenom odboru za izbeglice.

Gavrić, takođe, može u esktradicionom postupku da se bori za ostanak u Južnoafričkoj Republici.

U svom zahtevu za azil, Gavrić tvrdi da mu je ubistvo napakovano i navodi da je jedini koji je imao motiv i moć za uklanjanje Arkana tadašnji predsednik Slobodan Milošević. On navodi da se Milošević plašio Arkana kao nezgodnog svedoka protiv njega u Hagu, te da se verovalo da je on i naručio atentat.

Međutim, profesor psihologije kriminala Dobrivoje Radovanović ističe da Milošević nije imao motiv za ubistvo Arkana, o čemu svedoči i njegova javna izjava, data posle 5.oktobra 2000. godine, na jednoj televiziji.

- Milošević ne stoji iza toga, ali moguće je da stoje njegovi bliski saradnici. On je tada rekao: „Da je Arkan živ, ne bi bio Petog oktobra“. Njegova izjava je delovala vrlo iskreno - priseća se Radovanović.

Kao drugi motiv, Radovanović navodi sukob tadašnjih visokih funkcionera Službe državne bezbednosti sa Miloševićem neposredno pred 5. oktobar.

- Oni su sarađivali s američkom obaveštajnom službom, koja je bila protivnik Miloševićevog režima i nije isključeno da je CIA ubila Arkana, koji je bio patriota. Takođe, iz istog razloga, motiv su imale i strane obaveštajne službe, prvenstveno engleska MI6 - naglašava poznati kriminolog.

Kao poslednju varijantu, ali najmanje moguću, navodi ulogu srpskog podzemlja, kojem je Arkan smetao.

- Arkan je bio preuzeo neke poslove za sebe, a ostali su ostali po strani, što je moglo da im zasmeta, ali ipak smatram da tu ne leži motiv - zaključuje Radovanović.

On dodaje da je sud utvrdio osudio prave izvršioce, za razliku od motiva i nalogodavca.

- Zločin je počinio policajac i grupa policajaca. Sigurno su znali ko stoji iza ubistva i zbog toga bili dobro plaćeni. Oni koji su naručili ubistvo čuvali su i Gavrića i ostale tokom bekstva u inostranstvu. Oni sada Gavriću sigurno pružaju zaštitu u zatvoru u Južnoafričkoj Republici - napominje on.

#Arkan Ražnatović

'