AKTUELNO

Stojanovićeva je iz pritvora Centralnog zatvora 31. avgusta puštena u kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Stojanka Stojanović (71), poznatija kao baka Coka, protiv koje je Više tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu za ubistvo investitora Zorana Trifunovića (58) prošle godine na Zvezdari, posle dobijanja nanogvice živi u svom domu sa sinom Markom.

Neće da govori

Sin Stojanke Stojanović opisao je za kako ona podnosi kućni pritvor, u kojem se nalazi nešto više od mesec dana.

- Ima pravo da svakoga dana jednom dnevno, u trajanju od sat vremena, prošeta. Ta šetnja joj dosta znači za zdravlje. Dobro je da malo izađe iz kuće, ali, naravno, poštuje zakon i ne udaljava se - tvdi Marko.

On dodaje da njegova majka, otkako je izašla iz Centralnog zatvora, noću ima košmare. Takođe, ne može dugo da podnese da bude zatvorena, objašnjava njen sin. On smatra da sat vremena, koliko može da bude van kuće, nije dovoljno da ode do lekara koji joj je preko potreban, te je on zbog toga pisao zahtev sudu da joj se dozvoli da ode kod neurologa zbog potresa mozga i drugih problema. Više puta u zatvoru imala je srčanih problema, a njen pritisak ume da bude previsok.

"Bila je najstarija u pritvoru, pokušala je da preseče vene"

Marko je ispričao i da je baka Coka, tokom jednogodišnjeg boravka, pretrpela više povreda, ali i operaciju.

- Preživela je sve i svašta. Ona je bila najstarija među ženama u pritvoru. Sa njom su bile žene različitog profila. Nije mogla da se nosi s tim. Ceo pritvor je teško podnela, a o tome svedoči činjenica da je pokušala sebi da prereže vene. Samo jedna od brutalnosti koju je preživela jeste udarac pesnicom od jedna zatvorenice. Od tog udarca zadobila je potres mozga. Često je padala tamo zbog lošeg pritiska. Jednom je slomila ruku, a drugi put kuk. Kuk joj je operisan na VMA - objašnjava Marko.

Godinama joj pretio

Prema tvrdnjama Stojankinog sina Marka, Trifunović je pretio da će njegovu majku "prebiti i ubiti ukoliko mu ne preda plac i kuću u kojoj živimo, kako bi on zidao nove zgrade".

Stojanović tvrdi da se njegova majka i ubijeni nisu sudski sporili oko placa i kuće, osim što ga je on "mnogo želeo, a ona nije htela da mu preda". Takođe, ističe da nakon počinjenog zločina Stojanka nije pobegla, već se vratila se u kuću.

On tvrdi da je od majke saznao da je, osim telefonskih pretnji, investitor umeo često da je sačeka sam ili sa još nekim u društvu, kad se vraćala iz prodavnice ili sa pijace.

Penzionerka je kobnog jutra presrela investitora na ulici i nakon razgovora od samo par sekundi izvukla pištolj i u njega ispalila nekoliko metaka. Trifunović je na mestu pao mrtav, a ona je samo produžila dalje ka svojoj kući. Ubrzo je policija pokucala na njena vrata, a onda se pravila da spava i da ne zna o čemu se radi.

Tokom pretresa njene kuće, policija je pronašla pištolj, a nju privela. Iako je na saslušanju u policiji priznala da je ubila Trifunovića jer ju je ucenjivao da mu proda plac na kom se nalazi njena kuća, na saslušanju u tužilaštvu branila se ćutanjem.

Odbrana smatra da je Coka neuračunljiva

Prva optužnica protiv Stojanke Stojanović podignuta je 27. novembra 2018., ali je vraćena na dopunu. Druga je podignuta 8.marta ove godine, ali Apelacioni sud i nju vratio na dopunu, pošto je usvojio žalbe branilaca. Optužnica je tada vraćena zbog toga što nije bilo jasno utvrđeno da li je ona sposobna za suđenje, odnosno da li je uračunljiva.

- Odbrana je pokušavala tokom istrage da dokaže da je starica bila neuračunljiva kada je na ulici ubila investitora. Međutim, zasad je situacija takva da će se njoj najverovatnije suditi i da će tek tokom postupka biti utvrđeno da li je mogla da shvati težinu onoga što je uradila nasred ulice, u ranim jutarnjim satima - objašnjava sagovornik.

#Ubistvo

'