AKTUELNO

Posle hapšenja kod Azorskih ostrva i zaplene 800 kilograma kokaina, sakrivenih u jedrilici registrovanoj u SAD, u četvrtak je kod Los Anđelesa usledila nova policijska akcija u kojoj je „palo“ još Srba.

Pronađeno je i oduzeto oko pola tone kokaina, a među osumnjičenima su, pored srpskih državljana, Meksikanci, Sudanci, Kanađani i Kinezi. Ispituje se da li je reč o delu tovara koji je prošlog meseca krenuo iz Meksika ka Evropi, a zaplenjen je po dojavi srpske policije 2. septembra u Atlantskom okeanu. Kako navode „Večernje novosti“, kokain je, prema prvim operativnim podacima, nabavljen od istog kartela. Jedan krak je išao ka Evropi, drugi ka Severnoj Americi, dok je treći tovar trebalo da završi u Australiji.

Novo hapšenje usledilo je samo nekoliko dana pošto su se iza rešetaka našli Vladislav Funštajn i još četvorica muškarca. Funštajna iz Erdevika i negove saučesnike sa jedrilice (Meksikanac i Rus) uhapsili su Španci, dok su u Srbiji lisice na ruke stavljene ocu i sinu, Mirku i Draganu Đankoviću iz Šida.

Pre dva dana usledio je novi udar na narko-bosove, pa je u Los Anđelesu, Sijetlu i Vankuveru uhapšeno 13 osoba. Među njima su i državljani Srbije. Zaplenjeno je oko pola tone kokaina, 50 kilograma metamfetamina, isto toliko MDMA i devet kilograma heroina. Tužilaštvo tereti ovu grupu za organizovanje i distribuciju različitih vrsta narkotika.

Američko tužilaštvo je objavilo optužni akt u kome su data imena osumnjičenih, među kojima su, kako navode "Novosti", Zlatko M. i Bojan T. Navode se i detalji iz starije optužnice koja, između ostalog, tereti Darija B. i Nikolu G. Tužilaštvo sumnjiči ukupno 30 ljudi, od kojih je 13 uhapšeno pod sumnjom da su kao kriminalna organizacija krijumčarili narkotike – organizovali njihov uvoz, prebacivanje, a potom i rasturanje u Kanadi. Droga je, kako pišu „Novosti“, išla i obrnutim putem. „Sintetika“ je iz Kanade, gde je nabavljana, završavala u SAD i Australiji, ili bi bila menjana za kokain. Interesantno je da je jedan od osumnjičenih uhvaćen 24. avgusta, istog dana kada je na Atlantiku uočena jedrilica „Siskejp“ sa 800 kilograma kokaina, u čijem su transportu takođe učestvovali Srbi. Tog dana su se obavljale poslednje pripreme i za prekjučerašnju akciju u Los Anđelesu, kada se krenulo na međunarodni narko-klan koji je trgovao kokainom, metamfetaminom i heroinom, nabavljenim u Meksiku.

Ova narko-ruta protezala se od meksičke granice, preko južne Kalifornije, do Kanade. Članovi ove organizacije, prema tvrdnjama američkog nadležnog tužioca, deo su kriminalnih grupa iz Srbije, Kanade, Meksika, Kine i Sudana, koje u narko-biznisu blisko sarađuju. Kako pišu „Novosti“, otkriveno je da su osumnjičeni koristili modifikovane mobilne telefone, sa posebnom enkripcijom, kako bi mogli nesmetano da komuniciraju i zavaraju policiju. Navodno, te aparate proizvodi jedna kanadska kompanija. Telefone su prepravljali tako što bi ih prethodno „oljuštili“, odnosno uklanjali su im sve funkcije, ostavljajući da radi samo imejl komunikacija pod šiframa.

Grupa je praćena mesecima, a akcijom su rukovodili specijalci OCDETF, odeljenja DEA, koje se bori protiv trgovine drogom. U tom „poslu“ tesno su sarađivali sa FBI, kanadskom i policijom Los Anđelesa. Narko-ruta presečena je zahvaljujući prikrivenom agentu američke DEA, koji je glumio kupca. „Kobni“ susret sa policajcem, lažnim narko-dilerom, dogodio se u januaru 2018. u Langliju, gradu u Kanadi. Postignut je dogovor o nabavci 50 kilograma kokaina za 963.000 dolara u kanadskoj valuti. Sva komunikacija odvijala se preko šifrovanih poruka. Inače, u proteklih godinu i po, koliko je trajala ova akcija, nekoliko članova narko-grupe pristalo je da sarađuje sa policijom.

#Hapšenje

'