AKTUELNO

Jedan od poginulih bio je čuveni alpinista.

Dvojica državljana Srbije, koji su poginuli u rejonu planine Lebršnik, pali su niz stene nakon što su zbog guste magle promašili planinsku stazu, rekao je Srni načelnik Gorske službe spasavanja (GSS) Republike Srpske Nenad Ikonić.

U nesreći su poginuli Dragomir D. (75) i Milan M. (84), nezvanično se saznaje.

- Dvoje ljudi koji su poginuli u Crnoj Gori nisu članovi Planinarskog saveza Srbije, pa formalno nisu planinari. Ipak, jedan od njih je bio čuveni, vrsni alpinista. Penjali su su se sa strane Bosne i Hercegovine i stradali su prilikom uspona, a pošto su njihova tela pronađena na teritoriji Crne Gore, slučaj preuzima tim GSS Crne Gore - kazao je predsednik planinarskog saveza Srbije Iso Planić i izrazio žaljenje zbog tragedije.

Pripadnici GSS-a Srpske, stanice Foča, nakon višečasovne potrage, pronašli su juče u 17.30 časova tela nastradalih turista, koji su prethodno bili odseli u hotelu "Mladost" u Nacionalnom parku "Sutjeska".

Ikonić kaže da su od porodice jednog od dvojice nestalih turista dobili informaciju da su pošli da se popnu na Lebršnik.

On je precizirao da su tela pronađena na lokalitetu Košare u opštini Plužine u Crnoj Gori.

- Uzrok nesreće je, verovatno, magla. Temperatura je bila deset stepeni uz jake udare vetra. Oni su promašili puteljak, propali su oko 200 metara niz stene, odnosno niz livadu. Našli smo ih na 1.700 metara nadmorske visine, oko kilometar i po u teritoriji Crne Gore - navodi Ikonić.

U potrazi je učestvovalo osam pripadnika fočanske stanice Gorske službe spasavanja.

Ikonić je rekao da su tela nastradalih ostala na mestu nesreće, te da će uviđaj obaviti crnogroska policija, a tela će evakuisati pripadnici crnogroske Gorske službe spasavanja.

Iz Policijske uprave Foča saopšteno je da je nestanak turista juče oko 11.00 časova policiji prijavio lovočuvar Nacionalnog parka "Sutjeska".

Foto: PrintscreenFacebook/Gorska Služba Spasavanja Republike Srpske, stanica Foča

U pretragu terena u rejonu planina Volujak i Lebršnik učestvovali su pripadnici policije iz Foče i Gacka, radnici Parka i Gorska služba spasavanja.

- Vozilo "reno megan", koje su koristili turisti, pronađeno je u mestu Papin do u opštini Gacko, dok su detaljnom pretragom terena u 17.30 časova na planini Lebršnik, u mestu Kuk, opština Plužine u Crnoj Gori, pronađena beživotna tela nestalih lica D.D. i M.M - navodi se u saopštenju policije.

Obaveštena je nadležna Policijska uprave Plužine čiji će policijski službenici izvršiti uviđaj i preduzeti dalje mere i radnje iz svoje nadležnosti.

#Smrt

#planina

'