AKTUELNO

Crna Gora je tokom avgusta izašla iz deflacije i prvi put zabeležila minimalan pozitivni rast cena na mesečnom nivou za 0,1 odsto, pokazuju novi podaci zavoda za statistiku, Monstata.

Ipak, inflacija merena rastom potrošačkih cena na godišnjem nivou beleži u avgustu pad treći mesec zaredom.

- Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u avgustu su u odnosu na isti mesec prethodne godine bile u proseku niže za 0,2 odsto - preciziraju iz Monstata.

Na mesečnom novu, najveći uticaj na stopu inflacije imale su cene: mleka, sira i jaja, mesa, zatim čvrstih goriva, uređaja, proizvoda za ličnu negu i održavanje domaćinstva, te usluga smeštaja. S druge strane, opale su cene slatkih prehrambenih proizvoda, te povrća, obuće, odeće, frizerskih usluga i, naročito, knjiga.

Na godišnjem nivou, od avgusta prošle do istog meseca ove godine, najveći rast cena zabeležen je za čvrsta goriva poput drveta i uglja od 9,6 odsto, zatim hleba i žitarica od pet, mesa od 2,6, te povrća za 5,7 i voća za 5,3 odsto.

Više od tri odsto rasle su i cene bezalkoholnih pića i vode, zatim proizvoda za ličnu higijenu, održavanje domaćinstva i popravki u stanovima.

Kada je u pitanju pad cena, telefoni i slična oprema pojeftinili su 14,9 procenata, a ođeća 11,7 odsto. Cene cigareta su pale za 9,8 odsto, usluga smeštaja za 4,7, benzina za 3,3, a električne energije za 2,8 odsto, navodi se u informaciji.

#Crna Gora

'