AKTUELNO

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine upozorila je muslimanske vernike da klađenje i kockanje predstavljaju greh i kršenje šerijatskih propisa i pozvala ih da se odupru tome poroku.

U hutbi (propoved) vojnog verskog službenika Harisa Hadžića, pročitanoj u petak u svim džamijama BiH, navodi se da je Islamska zajednica 2019. godinu proglasila godinom borbe protiv poroka kockanja, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

On je u hutbi podsetio da je širenje nemorala, kao što su alkohol, kocka, blud, prostitucija, droga, mito i korupcija, bio jedan od presudnih uzroka stradanja i propasti ranijih naroda, civilizacija i kultura, jer, kako je naveo, kada se u jednom narodu ili društvu raširi nemoral, taj narod je sigurno krenuo stopama samouništenja.

- Kockanje u islamu je zabranjeno (haram). Islam je zabranio svaki oblik kocke i opklada, ma kako se one zvale i ma kako bilo jeftino učestvovanje u tome - naveo je Hadžić, citirajući delove Kurana u kojima se kocka i vino označavaju kao "đavolje (šejtanovo) delo".

Ocenjujući negativne ekonomske posledice kockanja, Hadžić je ukazao i na poražavajuće podatke da su građani Federacije BiH u prošloj 2018. godini na kladionice potrošili 1,6 milijardi KM, što je za 672 miliona KM više od budžeta Kantona Sarajevo (KS), a za oko 250.000 KM manje od budžeta Federacije BiH, te da je BiH prva u Evropi po broju kladionica u odnosu na broj stanovnika.

- Pre svega, kocku treba predstaviti svojoj deci, porodici, prijateljima i poznanicima kao bolest, kao propast, kao veliki greh, što ona i jeste. Jer kockanje je siguran put u propast, i pojedinca, ali i društva u kojem se raširi - zaključio je Hadžić.

#Bosna i Hercegovina

'