AKTUELNO

Jedinica dobojske Žandarmerije zavijena je u crno zbog smrti "inspektora Kima", službenog policijskog psa tragača poznatog po otkrivanju silovatelja i drugih teških krivičnih dela.

Ovaj nemački ovčar, koji je otkrio više kriminalaca i od pojedinih policajaca, preminuo je sredu u desetoj godini. Kimova smrt rasplakala je i potresla ne samo Žandarmeriju, već celu PU Doboj. Sve je najteže podneo njegov dugogodišnji vodič Ljubiša Lazić, koji je dobio slobodne dane kako bi pokušao da preboli gubitak prijatelja, od koga se nije razdvajao punih devet godina. Uz njega je proveo i poslednje sate grčevito se boreći da mu spase život.

- Videvši da je Kim onemoćao, Lazić ga je doslovno u naručju odneo veterinaru. Primio je infuziju, sve je pokušano kako bi ga spasli, ali je nažalost preminuo - pričaju pripadnici Žandarmerije.

Uz vodiča Lazića, Kim je u svom radu imao zavidne rezultate, zbog čega su o njemu izveštavali gotovo svi mediji u BiH.

U jednoj akciji na području Modriče je prateći trag krvi, punih 10 kilometara, pronašao razbojnika koji je bio ranjen. Ne samo da je pomogao u hapšenju, već je omogućio i da se razbojniku na licu mesta ukaže neophodna lekarska pomoć čime mu je spasao život. Za tu akciju MUP RS je zvanično pohvalio Kima i vodiče, koji su pozvani i na prijem kod ministra.

Kim je najzaslužniji i za otkrivanje trojice silovatelja. Prvog je raskrinkao na području Vukosavlja, otkrivši mobilni telefon kojim se osumnjičeni služio, a na osnovu kojeg je silovatelj identifikovan i uhapšen.

Drugog je otkrio u okolini Modriče i to tako što je u blizini mesta zločina pronašao ključni trag - kaiš. Prateći taj trag Kim je inspektore odveo direktno u kuću silovatelja, koji je potom i uhapšen. Pomogao je i u rasvetljavanju silovanja u okolini Šamca našavši trag do mesta gde je osumnjičeni odbacio gornji deo pidžame od žrtve silovanja.

Među podvizima ovog psa tragača ističe se i pronalazak unesrećenog lovca u okolini Teslića, čiji nestanak bio prijavljen policiji.

Pored otkrivanja i pronalaženje tragova službeni pas Kim učestvovao je u raznim prezentacijama koje je MUP RS organizovao.

#Pas

#Policija

#Smrt

'