AKTUELNO

Alija Hrustić je prvostepenom presudom prijedorskog Okružnog suda osuđen na 35 godina zatvora, da bi mu u drugostepenom Vrhovni sud RS smanjio kaznu na 30 godina.

- Nisam planirao ubistvo svoje žene Azre. Nikada je ne bih ubio. Voleo sam je. Živeli smo 18 godina u braku. Da sam to planirao, kako se navodi, ne bih ostavio nož i sekiru na mestu zločina i verovatno bih pobegao u Hrvatsku - to je u žalbi pred Vrhovnim sudom RS izjavio Alija Hrustić, koji je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva supruge Azre Hrustić i njenog ljubavnika Envera Halilagića, koje je 54 puta udarao sekirom i nožem nakon što ih je gole zatekao u krevetu.

Zločin se dogodio 27. maja 2017, u kući u kojoj je Azra radila kao pomoćnica u naselju Srednji Jakupovci kod Prijedora. Hrustić je prvostepenom presudom prijedorskog Okružnog suda osuđen na 35 godina zatvora, da bi mu u drugostepenom Vrhovni sud RS smanjio kaznu na 30 godina.

Na to su žalbe uložili i tužilaštvo i odbrana, koja je zatražila da se presuda ukine i suđenje ponovi. Hrustićev advokat Jevto Janković smatra da je presuda nezakonita, jer je činjenično stanje pogrešno utvrđeno i to, kako tvrdi, nestručnošću tužioca i sudije iz Prijedora, ali i veštaka. Smatra da se u ovom slučaju nikako ne može raditi o teškom ubistvu, već ubistvu na mah izazavnom situacijom u kojoj se optuženi našao kada je suprugu zatekao u krevetu s ljubavnikom.

Foto: Printscreen YouTube/TV1

Foto: Printscreen YouTube/TV1

- Alija je otišao do svoje kuće i kada je ušao zatekao je dvoje golih ljudi. Videvši tu scenu udario ih je 54 puta, od čega je između 15 i 20 udaraca bilo smrtonosno. Kakvi su bili udarci svedoči i to što je pukla držalica sekire - rekao je Janković.

On je pojasnio da je Hrustić ostavio sekiru i nož na mestu zločina i otišao kući, gde je pokušao da se obesi, u čemu ga je sprečio sin Ethem. Potom se sam predao policiji.

- Tu nema direktnog umišljaja, to ne može uraditi uračunljiv čovek - tvrdi Janković.

Ukazao je da su veštaci tužilaštva Sanja Vukadinović Stojanović i Tatjana Dragišić njegovog klijenta oglasili uračunljivim na osnovu jednog razgovora, koji je trajao manje od dva sata, a Janković smatra da je sama procena urađena za manje od 10 minuta. S druge strane, veštak odbrane Mirko Nikolić je s njim proveo 120 sati i zaključio drugačije.

Foto: Printscreen YouTube/TV1

- Tužilac Ljubo Macanović mi je rekao da je to čisto ubistvo na mah. Trebalo je da izmeni optužnicu, ali je sudija Mirjana Basrak napravila pauzu od pola sata koju niko nije tražio, a po povratku tužilac odustaje od izmene. To je teška zloupotreba - rekao je Janković.

Smatra da njegov klijent nije imao pravično suđenje i da mu je povređeno pravo na odbranu. Republički tužilac se nije pojavio na žalbenom ročištu.

#Prijedor

#Ubistvo

'