AKTUELNO

Deklaracija 'Demokratske akcije' Bakira Izetbegovića postala je otvorena pretnja integritetu Republike Srpske, a promoviše, nije ni manje ni više politiku koja je korak unazad za Bosnu i Hercegovinu. Ono što je zabrinulo širu, pogotovo stručnu javnost jeste šta Izetbegović želi da postigne ovim dokumentom i ko iza njega zapravo stoji.

Željko Pržulj, pisac iz Sarajeva rekao je za TV Pink da Bakir Izetbegović od devedestih godina pokušava da preuzme vlast na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine, tako da ovakva akcija političke partije na čijem je on čelu uopšte ne iznenađuje.

Foto: TvPink Printscreen

- Srpski narod se upravo zbog takvih inicijativa digao i stvorio Republiku Srpsku, koju dans branimo svimo mogućim sredstvima koja postoje. Ta sredstva su pre svega, književnost i politika – rekao je Pržulj i dodao da je njegovo glavno geslo borbe za Republiku Srbiju njegovi romani.

Deklaracija 'Demokratkse akcije'

Na Sedmom kongresju Stranke demokratske akcije, na kojem je učestvovalo 1.340 delegata, koji su birali predsednika i rukovodstvo stranke. Delegati 7. kongresa će usvojiti i nove temeljne akte, koji definišu unutrašnju organizaciju i politički kurs Stranke demokratske akcije. Glasano je o ukupno 9 ezolucija kojima će se definisati politika stranke u oblastima: 1. Ustavna reforma i izborno zakonodavstvo 2. Vladavina prava, sigurnost i odbrana 3. Osnovni ciljevi ekonomske politike i politike razvoja 4. Načela i ciljevi vanjske politike5. EU i NATO integracija6. Očuvanje tekovina odbrane BiH od agresije u periodu 92-95.  i pitanja statusnih prava boračkih kategorija7. Obrazovanje, nauka, kultura, sport i mladi8. Demografija i zaštita porodice 9. Održivi povratak izbeglih i raseljenih osoba

Foto: TvPink Printscreen

Kako je on dodao, ova deklaracija nije poremetila živote srpskog življa u Sarajevu, jer su prestali da se obaziru na ovakve događaje, rekavši da su se navikli na ovakve stvari.

Dragan Vujičić, novinar Večernjih novosti nagasio je da ovo nije prvi put da smo svedoci borbe između islama i hrišćanstva u Sarajevu, pa i samoj Bosni i Hercegovini, te je dodao da ta borba vuče korene još od i pre prvog svetskog rata.

Foto: TvPink Printscreen

- Posle svakog rata o Sarajevu se govorio kao o oazi bratsva, jedinsta i suživota, dok su zapravo istorijski ožiljci rata vrlo duboki i teško zaceljuju. Ova priča pokazala nam je da se ništa nije promenilo na ovim prostorima od devedesetih godina – rekao je Vujičić, i dodao da je u Banjaluci Nusret ef Abdibegović, čovek koji je prvi mudžahedin u Bosni, danas glavni muftija banjaljučki, te da islamska zajedica koja ga je poslala u srce Republike Srpske, nije imala nikakve dobre namere.

Prema njegovim rečima, vrhunac bezobrazluka, bio je taj što su takvog čoveka, koji je izvšio prva ritualna ubistva kao islamski terorista na ovim prostorima odsecanjem glava zarobljenika, posle pet godina bio poslat kao izaslaniku u Ujedninjene nacije.

#BiH

#Politika

#region

'