AKTUELNO

Pet osoba je uhapšeno u Bosni i Hercegovini u velikoj međunarodnoj policijskoj akciji protiv organizatora krijumčarenja ljudima, potvrdili su iz Granične policije te zemlje.

Policijski službenici Granične policije BiH u saradnji s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, a posredstvom Europola, izveli su akciju "River" s ciljem identifikovanja, otkrivanja i procesuiranja krijumčara ljudi i presecanja organizovanih kriminalnih grupa na području Kozarske Dubice, Kostajnice, Novog Grada i Prijedora, prenosi Fena.

Kako se navodi, službenici obavljaju pretres na pet lokacija, a uhapšeno je pet državljana BiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno delo "organizovanje grupe ili uduženja radi izvršenja kaznenog dela krijumčarenja migranata", na način da su organizovano iz Srbije preko BiH u Hrvatsku, Sloveniju i druge zemlje Evropske unije krijumčarili državljane zemalja visokog migracionog rizika.

Pripadnici Granične policije dokumentovali su krijumčarenje najmanje 315 migranata, kojima su članovi organizovane kriminalne grupe uzimali po 1.000 evra i time stekli značajnu protivpravnu imovinsku korist. Kako se navodi prilikom pretresa oduzeti su predmeti koji će se koristiti kao dokazi u kaznenom postupku, kao i novac u vrednosti od 2.250 evra.

Aktivnosti akcije "River" u BiH realizuju se pod nadžorom Tužilaštva i Suda BiH, a istovremeno, pripadnici hrvatskog MUP-a obavljaju pretrese objekata na području Hrvatske koje koriste osobe koje su sarađivale sa osumnjičenima iz BiH u krijumčarenjumigranata.

#Hapšenje

'