AKTUELNO

Opasna avibomba iz Drugog svetskog rata, teška 500 kilograma, pronađena je jutros na gradilištu iza RTV Doma u Sarajevu gde se nalazila bivša zgrada fabrike Žica.

Bomba će biti uklonjena, a pre toga će biti evakuisan krug od najmanje dva kilometra, u kojem se nalazi i blok stambenih zgrada, brojne kompanije i zgrada televizije, javlja Klix.ba. Na bombu su naišli radnici koji rade na gradilištu, odnosno bagerista koji je kopao.

Kada je osetio da je zagrebao nešto na dubini od oko pet metara, prestao je kopati, a odmah je kontaktirana Federalna uprava civilne zaštite, koja je izašla na teren.

- Reč je o aviobombi izuzetno opasnoj i velike razorne moći od 1.000 libri. Preduzećemo sve potrebne aktivnosti u vezi sa evakuacijom ljudi i sve što je potrebno da uklonimo opasnost. Moraćemo evakuisati sve u krugu od najmanje dva kilometra kada je budemo odvozili, a nadamo se da ćemo sve uspeti da završimo do večeras - rekao je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak.

Inače, bomba je pronađena na gradilištu budućeg tržnog centra u opštini Novi Grad. Šef Odseka za uništavanje eksplozivnih sredstava u Federalnoj upravi civilne zaštite Sead Vrana potvrdio je za Fenu da je reč o bombi mase 500 kilograma, koja je bačena na tu lokaciju najverovatnije u novembru 1944. godine.

I pre šest godina na ovom lokalitetu pronađena je aviobomba, ali je bila teška 227 kilograma. Reč je bilo o bombi iz Drugog svetskog rata. U naselju Boljakov Potok pronađena je bomba od pola tone 2014. godine. Obe aviobombe su uspešno uklonjene i uništene.

#Sarajevo

'