AKTUELNO

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH i Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije zapevali su pod šatorom na zboru u Stričićima na Manjači.

Oni su dobrim raspoloženjem privukli mnoštvo naroda koji im je aplaudirao, a pesma koju su zapevali "Sa Manjače krenuli su vuci", je od Baje Malog Knindže. Dodik je sam otpevao "Pevaj Srbijo" i "Pukni zoro".

Završna ceremonija 54. Kočićevog zbora u Stričićima na Manjači od jutros okuplja veliki broj posetilaca koji pristižu svakog časa, a veliki broj njih je došao i iz zemalja regiona.

U toku je kulturno-umetnički program, a ljubitelji borbe bikova nestrpljivo su isčekivali početak ove tradicionalne borbe koja je počela u 13 sati i 30 minuta.

Sveži roštilj i pečenje od jutros su zamirisali Manjačom, a atmosfera je vesela i živa, dok su oni koji nisu zainteresovani za kulturni deo, smestili se ispod šatora sa muzikom ili za šankove pored "točilica" piva.

Milorad Dodik je rekao da da se za Kočićeve dane Srbi okupljaju da bi obeležili osnovne ideje slobode, te da je sloboda ključna reč srpske istorije.

- Na Manjaču svake godine kao i većina ljudi, dolazim sa uverenjem u okupljanja i manifestacijama srpskog naroda, posvećenosti miru i slobodi koja je ključna, a davno smo naučili da tamo gde imamo državu imamo i slobodu - kazao je Dodik.

Prema negovim riječima, ovo je poruka svim Srbima da nismo odustali od okupljanja, a mnoge investicije koje su ovde urađene su dokaz koliko Kočiću i narodu koji živi na Manjači želimo da se odužimo za sve njihove borbe.

Aleksandar Vulin je istakao da je ponosan i srećan što je stigao Manjaču, na mesto odakle su njegovi preci.

- Ovaj prelepi kraj, našu Manjaču, novim ulaganjima, a uvek možete računati na pomoć Srbije, sačuvaćemo i vratiti stanovništvo, a ne da se samo okupljamo jednom godišnje - rekao je Vulin.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, kazao je da na ovo narodno zborovanje uvek dolaze desetine hiljada ljudi koji dolaze da se okupe i druže, ali i šalju snažnu poruku, ne samo o Kočiću kao kniževniku, nego i kao o narodnom tribunu i patrioti.

- On je narodu i usadio ideje o kojima stalno govorimo, istine, ideje i otadžbine tako da je svaki zbor i proslava ovih ideja - dodao je Radojičić.

Ove godine je po redu 54. Kočićev zbor na Manjači, a program zbora počeo je 19. avgusta te se završava danas.

#Aleksandar Vulin

#Milorad Dodik

'