AKTUELNO

Član Predsednistva BiH Milorad Dodik izjavio je da je potpuno nepotrebno i nije fer da bilo ko od stranaca, pa bili to Amerikanci ili Britanci ili neko drugi, modelira karakter sednice Predsedništva.

- To onda ne govori o suverenoj državi nego o podanićkoj priči. Iz tog razloga nisam ni prihvatao da razgovaram na tu temu kada je reč o Godišnjem nacionalnom planu sa bilo kim - rekao je Dodik za medije.

Sastanak ambasadora SAD i Velike Britanije u BiH sa Željkom Komšićem, predsedavajuicim Predsedništva BiH, biće održan danas, dan uoči dve sednice Predsedništva na kojima će se naći Godišnji plan za NATO (ANP) i imenovanje predsedavajućeg Saveta ministara.

Tim povodom Dodik kaže da svako ima pravo da se sastaje s kim hoce i da od najavljenog sastanka svako moze da izvlači različite spekulacije.

- Ono što mogu reći je to da je nepotrebno da bilo ko sa strane modelira rad Predsedništva. Ako je sastanak organizovan da ambasadori budu informisani, to je u redu. U BiH imamo određen broj funkcionera, pogotovo onih u Sarajevu, koji imaju podanički odnos prema strancima koji ide do toga da ih smatraju delom politicke strukture u BiH. Ja ih ne smatram takvim, ali kao partnere u nekim poslovima saradnje sa zemljama koje predstavljaju ja ih prihvatam. Tu se nalazi i moj odgovor prema tom sastanku Komšića i ambasadora. Može da se sastaje s kim hoće - rekao je Dodik.

Istakao je da ''stavovi BiH mogu da budu oni stavovi koji su doneseni konsenzusom'', pogotovo o vojnim pitanjima.

Na pitanje da li postoji mogućnost da vanredna sednica na kojoj bi trebalo da bude imenovan predsedavajući Saveta ministara bude otkazana s obzirom na stavove Komšić0a i Šefika Džaferovića, Dodik je rekao da Komšić radi na komplikovanju situacije.

- Videćemo kako će se stvari razvijati. Pred samo održavanje sednice proceniću da li ću zadržati svoj predlog da vanredna sednica bude održana - rekao je Dodik.

Komentarišući najave pojedinih medija da bi pre sednice Predsedništva BiH mogao ponovo biti odrzan sastanak lidera, Dodik je kazao da za takav sastanak nije bilo nikakvih indicija niti ima potrebe da on bude odrzan.

#Milorad Dodik

#NATO

#ambasador

#planovi

'