AKTUELNO

Iz Ambasade Turske u BiH danas su reagovali na dešavanja na Aerodromu Sarajevo i sukob koji se desio između pripadnika Granične policije BiH i ličnog obezbeđenja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

- Prema informacijama izvora iz Ambasade Republike Turske, došlo je do malog spora koji proizlazi iz Protokola. Do svađe i fizičkog okršaja nije došlo. Kratkotrajna verbalna prepirka brzo je rešena. U događaju nema ništa što bi se moglo preuveličavati. Odnosi Turske i Bosne i Hercegovine su veoma dobri. Ovako važna poseta ne bi trebala biti zasenjena tako jednostavnim događajem - kažu u ambasadi Turske u BiH.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, međutim, rekao je da su Erdoganovi telohranitelji bili agresivni i da su se ponašali "kao da su u svojoj zemlji"

- Uopšte ne poštuju naše zakone. Došlo je do naguravanja kada je obezbeđenje predsednika Erdogana odbilo proceduru i redovne kontrole. Zaslužili su da svi budu privedeni i lišeni slobode - rekao je Galić.

U sukobu koji je pretio da preraste u težak fizički obračun učestvovalo je deset Erdoganovih ljudi.

Uprava Granične policije će o incidentu detaljno upoznati i Predsedništvo BiH koje je najavilo da će Ambasadi Turske u BiH poslati protestnu notu. Ovaj izveštaj zatražila je služba Protokola Predsedništva BiH.

#Ambasada

#Turska

'