AKTUELNO

Korisnici koji imaju ugovore plaćaju godišnje naknade za korišćenje grobnog mesta i održavanja infrastrukture groblja. Ipak, građani tvrde da se na pojedinim grobljima higijena ne održava kako bi trebalo, zbog čega odbijaju da plaćaju

Uređenje groblja, javne rasvete, kapela, čistoće spada u nadležnost opština odnosno kominalnih preduzeća, a delimično su za urednost odgovorni i članovi porodica preminulih. Zbog toga korisnici koji imaju ugovore za mesta plaćaju godišnje naknade za korišćenje grobnog mesta i održavanja infrastrukture groblja.

Ipak, nije retkost da se na nekim od njih vidi smeće, urasla trava, neočišćene staze i zapušene česme, pa je onda pitanje šta građani plaćaju ako se ove površine ne održavaju redovno.

Takvu sliku zatekla je u junu mesecu naša čitateljka na groblju koje pripada Čukarici. Trava je, kaže, bila toliko visoka da je prelazila neke spomenike, a "prizor potresan". S obzirom da uredno plaća naknadu za održavanje, pitala se šta zapravo plaća kada je stanje takvo kakvo je zatekla.

Tim povodom obratili smo se Javnom preduzeću "Poslovni centar Čukarica", koji na osnovu Odluke o uređivanju, održavanju groblja i sahranjivanju na područku ove opštine grobljem upravlja od 1995. godine.

"Od naknade korisnika plaća se održavanje objekata na groblju (objekat za ispraćaj pokojnika), održavanje ograda, česmi sa pratećom vodovodnom i kanalizacionom instalacijom, komunalni troškovi za vodu, struju, odvoz smeća, održavanje staza i zelenila, košenje groblja, redovno i vanredno čišćenje groblja kao i svi drugi troškovi vezani za upravljanje grobljem i proširenje istih. Jednokratna naknada za korišćenje jednog grobnog mesta prema važećem cenovniku za 2024. godinu iznosi 260 dinara dok naknada za održavanje infrastrukture groblja iznosi 560 dinara", objasnio je za MONDO Novak Maksimović iz JKP Poslovni centar Čukarica.

Pre četiri godine, uoči Zadušnica, jedna zabrinuta korisnica mreže X podelila je fotografiju groblja u Železniku, na kom se video krajnje sramotan prizor.

Gomila đubreta pobacana u, ali i pored kontejnera na samom ulazu u groblje pokazala je i nemar nadležnih, ali i bahatost građana u isto vreme.

Na osnovu člana 7. odluke, porodice preminulih su dužne da same održavaju prostor unutar grobnog mesta i nadgrobno obeležje tj. spomenik. Kada je reč o bacanju smeća u kontejnere postavljene na ulaze u groblja, a koji spadaju u nadležnost "Gradske čistoće", nije dozvoljeno smeće bacati van kontejnera.

Sličnu scenu zatekli su 2021. godine i meštani Ostružnice, a kontejneri su bili toliko puni da je đubre u nekom trenutku počelo da ispada, a bilo je dana kada su vetar ili psi lutalice raznosili isti pa su kese, ostaci hrane i celofani sa buketa završavali na porodičnim grobnicama.

Ko je za šta nadležan?

Dok u Beogradu JKP "Pogrebne usluge" upravljaju sa 10 velikih grobalja (Novo groblje, Centralno, Zemunsko veliko groblje, Banjičko, Topčidersko, Staro i Novo bežanijsko, Lešće, Orlovača i Zbeg), u prigradskim naseljima postoji još oko 180 manjih grobalja kojima upravljaju gradske opštine i drugi oblici lokalne samouprave.

JP "Poslovni prostor Čukarica" nadležan je njih 12, a staro ostružničko je jedno od njih. Iako su nam rekli da je od početka vegetativnog perioda košeno 5 puta, od marta do avgusta, kao i da svako košenje korisnici imaju istaknuto obaveštenje o početku košenja i najavi sledećeg, meštani nam kažu da je situacija drugačija i da često sami moraju da uzmu stvar u svoje ruke.

Beograđani duguju milijardu i po za održavanje

Beograđani duguju pogrebnom preduzeću čak milijardu i po dinara za zakup i održavanje grobnih mesta. Za utehu, duguju i neki stranci. To ugrožava održavanje grobalja, zgrada i celo poslovanje. Ukoliko se ne izmire obaveze, može se doći u situaciju da se posle nekoliko godina ostane bez grobnog mesta, odnosno da se posmrtni ostaci "dužnika" izmeste.

Bez plaćanja pomenutih naknada, tvrde nadležni, ne bi bilo moguće čistiti i kositi staze i prolaze, održavati kapele i druge zgrade. S druge strane su porodice pokojnika koje tvrde da su godinama plaćali pa pojedina groblja ipak nisu održavana urednim.

Autor: Snežana Milovanov