AKTUELNO

Kompanija Belgrade Airport, deo VINCI Airports mreže, ove letnje sezone dočekuje putnike sa značajnim unapređenjima kapaciteta, komfora i usluga.

U odnosu na prethodno leto, a zahvaljujući završetku velikih radova, povećan je kapacitet na ključnim tačkama tokova putnika, poput šaltera za prijavu na let, pasoške i bezbednosne kontrole, a uveden je novi sistem za upravljanje prtljagom. Otvorena je i nova, glavna duty-free prodavnica, tri puta veća od prethodne, uz značajno obogaćenu ponudu.

U prvih 5 meseci 2024. godine aerodrom je opslužio više od 2,9 miliona putnika, što je za 16 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a broj letova povećan je za 11 odsto. Usled očekivanog značajnog povećanja saobraćaja u narednim nedeljama, kompanija Belgrade Airport savetuje putnike da prate sledeće preporuke za putovanja, kako bi, njihov boravak na aerodromu i putovanje bili komforniji i efikasniji:

1. Proverite status vašeg leta i dođite na vreme

Pravovremeno proverite sve uslove za putovanje do odredišta, obezbedite neophodnu dokumentaciju, i redovno proveravajte najnovije informacije o vašem letu. S obzirom na period pojačanog saobraćaja, planirajte dovoljno vremena za dolazak na aerodrom. Preporuka je da na aerodromu budete najkasnije dva i po sata pred planirano poletanje.

2. Odaberite odgovarajući parking

Zbog unapređenja i proširenja aerodromskih parkirališta, savetujemo da unapred odaberete parking prema vašim potrebama. Na raspolaganju je 6 modernih parkirališta uz mogućnost online rezervacija i tzv. Kiss & Fly zona duž terminala za brzo iskrcavanje putnika. Za duža zadržavanja preporučujemo Tesla parking P11. Više informacija o parkinzima dostupno je ovde.

Foto: Tanjug/MENEZIS AVIATION/MILOŠ TUNIĆ

3. Pripremite putne dokumente za pasošku kontrolu

Za brži prolazak kroz pasošku kontrolu, pripremite putne dokumente i kartu za ukrcavanje na let pre dolaska na šalter. U zoni odlazaka, na raspolaganju je 16 šaltera za pasošku kontrolu za pripadnike granične policije, dok je na dolascima broj šaltera povećan na 13 u odnosu na prošlogodišnjih 8.

4. Pripremite se za bezbednosnu kontrolu

Pre nego što dođete do bezbednosne kontrole, odvojite stvari kao što su kaiš, sat, ključevi i novčanik. Tečnosti, aerosole i kozmetiku u pakovanjima do 100ml upakujte u providnu plastičnu kesu sa zatvaračem i odvojite ih od ručnog prtljaga. Ukupna količina tečnosti koju putnik sa sobom može poneti u ručnom prtljagu je 1l, a tečnosti u pakovanjima od preko 100ml dozvoljene su u ručnom prtljagu, samo u medicinske svrhe i u vidu hrane za decu.

5. Poziv do čekaonice za ukrcavanje na let (gate)

Zbog vašeg komfora, ograničili smo obaveštenja putem razglasa. Pratite monitore u terminalu za ažurne informacije o izlazu i statusu leta. Karta za ukrcavanje više ne sadrži broj izlaza, koji je u nekim slučajevima podložan izmenama u poslednjem trenutku.

6. Neprispeli prtljag

Preporučujemo da najvažnije stvari uvek nosite u ručnom prtljagu (lekove, ličnu higijenu, punjače, važna dokumenta) i da jasno obeležite svoj prtljag kontakt informacijama.

U slučaju kašnjenja ili gubitka prtljaga, dođite do šaltera za izgubljeni prtljag koji se nalazi u zoni za preuzimanje prtljaga i popunite zapisnik. Briga o prtljagu je u nadležnosti partnerskih kompanija za zemaljsko opsluživanje koje posluju na našem aerodromu. Nadležne službe ovih kompanija zajedno sa avio prevoznicima čine sve da se prtljag locira i isporuči u najkraćem mogućem roku. Više detalja i kontakti operatera za opslugu prtljaga, u zavisnosti od odabrane avio-kompanije, dostupni su ovde.

Naše kolege u zgradi terminala, prepoznatljive po plavim prslucima, dostupne su da vam pomognu sa svim pitanjima i nedoumicama koje možete imati tokom boravka na aerodromu.

Uz navedena unapređenja, i dobru koordinaciju i saradnju svih činilaca u avio-saobraćaju poput aerodromskog osoblja, carine, granične policije, avio-kompanija i operatera zaduženih za prihvat i otpremu putnika, prtljaga i vazduhoplova, cela aerodromska zajednica nastoji da vam obezbedi udobno i sigurno putovanje i tokom ove dinamične letnje sezone.

Autor: Dalibor Stankov