AKTUELNO

Ekipa portala Pink.rs ekskluzivno je obišla i snimila grob ubijenih Obrenovića koji su pokopani u strogom centru naše prestonice

Obeleženo je ravno 121 godina od ubistva poslednjih Obrenovića. U majskom prevratu, u junskoj noći 1903. godine lišeni su života kraljica Draga Obrenović, rođena Mašin, kralj Aleksandar Obrenović i 200 pripradnika porodice Obrenović, porodica, prijatelji i kumovi, kao i svi oni koji su bili u bliskom odnosu sa njima.

Tela su u prostim limenim kovčezima, u gluvo doba noći, prenesena požarnim kolima do jedne stare crkve u Beogradu gde su bez opela položena u već postojeću kriptu. Zvona su zvonila, ali ne u Srbiji već širom evropskih metropola.

Foto: Pink.rs

Dolazak na presto dinastije Karađorđević vrlo brzo je zaboravljeno krvoproliće kojim je bio iznenađen ceo svet, a mesto gde se nalaze grobovi srpskog kralja i kraljice ostalo je tajna do današnjeg dana.

Ovog vrelog junskog dana uputili smo se do crkve Svetog Marka, velelepnog zdanja smeštenog u tašmajdanskom parku, nekoliko dana nakon što je u njoj održano opelo stradalim Obrenovićima.

Foto: Wikipedia.org

Malo ko zna da su baš u toj crkvi sahranjeni u tajnosti Draga i Aleksandar. Spustili smo se u kriptu gde smo zatekli grob, sada uređen kako dolikuju jednom bivšem kralju i kraljici, a interesantno je ko je zapravo napravio spomenik kraljevskom paru.

Slika nas je vratila u davnu 1903. kada se dogodilo brutalno ubistvo i na deo priče koji je praktično nepoznat široj javnosti, a odnosi se na ono šta se sa mrtvima kraljem i kraljicom dešavalo neposredno nakon prevrata.

Foto: Pink.rs

Sahranjeni su u staroj crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu, po nalogu zaverenika, noću i bez znanja naroda, u prostim limenim sanducima, u kripti u kojoj je već ležala Aleksandrova strina Ana Obrenović. Njihovi grobovi nisu bili označeni. Prema pričama sanduk sa Aleksandrom nije mogao da stane ni u jedna mrtvačka kola, pa su angažovana kola požarne čete.

SLUČAJNO OTKRIVEN SPOMENIK TOKOM OKUPACIJE

Kada je za vreme nemačke okupacije Beograda tokom Drugog svetskog rata, zbog velikih oštećenja stare crkve Svetog Marka uprava Beogradske opštine dobila zadatak da premesti ostatke bračnog para Obrenović, kao i sve ostale Obrenoviće sahranjene u tom hramu, imala je šta i da vidi.

Skriven u grobnici, zakopan posle Prvog svetskog rata, nalazio se mermerni spomenik postavljen od strane Austrijanaca 1917. godine, na kojem je pisalo:

Ovde počivaju u miru Božjem Njegovo Kraljevsko Veličanstvo kralj Srbije Aleksandar Obrenović i Njeno Kraljevsko Veličanstvo Kraljica Draga Obrenović, koji poginuše od zlikovačke ruke 29. maja 1903. godine. Vječna im pamjat

Pod utiskom jednog istorijskog događaja koji se i dan danas prepričava na različite načine, napustili smo ovo sveto mesto u centru Beograda ostavljajući da u miru počivaju jedan srpski kralj i njegova kraljica.

Autor: Aleksandra Aras