AKTUELNO

Najduža zgrada u Beogradu, poznatija kao "Zmijica", "Kineski zid" i "Meander", a zvanični "B-7" nalazi se u novobeogradskom Bloku 21, i sačinjena je iz 9 segmenata koji su građeni u cik - cak. I tako skoro jedan kilometar!

Zgrada je dužine od oko 1.000 metara sa čak 62 ulaza u kojoj stanuje oko 3.500 ljudi.

Objekat se nalazi u novobeogradskom bloku 21, a obuhvata čak četiri ulice – Mihajla Pupina, Zorana Đinđića, Milentija Popovića i Antifašističke borbe.

Ono što je nesvakidašnje za neku zgradu, jeste da ovaj novobeogradski džin ima 6.380 vrata i ukupno 5.152 prozora.

Foto: Google Maps

Inače, zgrada je sagrađena šezdesetih godina prošlog veka, a radila ju je čuvena petroka građevinaca, MIhailo Čanak zajedno sa Leonidom Lenarčićem, Mišom Matićem, Ivanom Petrovićem i Ivanom Simoviće.

Zanimjivo je da su na početku su u ovoj zgradi živela samo vojna lica, zatim njihovi naslednici, a onda i novi vlasnici.

Na prvi pogled, može se pomisliti da ove zgrade i nisu nešto posebno. Međutim, prava veličanstvenost i veličina Meandre može se sagledati tek iz ptičje perspektive.

Foto: Google Maps

Meandra se inače vodi na četiri adrese, i za one koji se prvi put nađu u ovom kraju, pronalaženje tačne adrese je prava avantura.

Zanimljivo je da zgrada godinama unazad funkcioniše kao grad u malom i ispresecana je parkovima, školama, vrtićima, lokalima, igralištima.

Autor: