AKTUELNO

Ponuda kompanije PR-DC od danas je bogatija za novi prozivod, jedinstvenu letilicu kamikazu, koja će sasvim sigurno privući pažnju na svetskom tržištu.

Mlada uspešna kompanija Željka Mitrovića, PR-DC, testirala je letelicu kamikazu 120 mm. To je letelica koja u sebi ima minobacačku minu 120 mm koja je prepravljena tako da može da se koristi na dronu. PR-DC je pokazao javnosti i njihovim kupcima kamikaze koje imaju naoružanje 60 mm, 81 mm, i sada sa najnovijom kamikaziom od 120 mm ova kompanija zaokružuje paletu svojih proizvoda.

Foto: J. Simonović

Javnost će imati priliku da pogleda prvo letno ispitivanje i dejstvo na cilj. Operater je pokazao kako može samostalno da nosi na leđima dron, zatim da može da ga rasklopi, stavi u konfiguraciju za let i sa daljinskim upravljačem precizno upravlja sve do mete i nakon toga događa se jedna spektakularna eksplozija.

Foto: Jelena Simonović

Foto: Jelena Simonović

Foto: J. Simonović

„Apsolutno smo prezadovoljni današnjim testom kamikaze, pogotovo što je ovo kamikaza sa bojevom glavom prečnika 120 mm. Koliko mi znamo, to je prva kamikaza ove vrste u svetu. Prvi test flajt je prošao perfektno, prezadovoljni smo. Do sada smo radili kamikaze od 60 mm i 81 mm, ali koliko znamo - kamikazu od 120 mm do sada se niko nije usudio. Dokazali smo da radi fenomenalno, da je vrlo precizna, sa velikim doletom. To je u taktičko-vojnom smislu veoma značajna stvar, jer povlači živu silu na 10 do 15 km iza linije na bezbedniju poziciju. U taktičkom smislu ovo je veoma značajan projekat. Njegov radijus ubojnog dejstva je oko 50 m , tako da je ova kamikaza veoma ozbiljno oružje u oblasti namenske industrije.“ – rekao je Željko.

Foto: Jelena Simonović

„Veoma smo ponosni na ovaj proizvod. Tek je sada bio prvi let, a biće još testiranja. Letelica ima 40 kg, a značajno je da je samo jedan operater nosi sam nosi na leđima, kod sebe ima sve potrebno za let i sa 10 - 15 km bez ikakvih problema dejstvuje na cilj.“ – rekao je Miloš Petrašinović.

Foto: J. Simonović

„Važno je još da pomenemo – to su klasične minobacačke mine koje se proizvode u konvencionalnom naoružanju. Mi smo uspeli da njihov dolet učinimo većim i da budu mnogo preciznije.“ – objasnio je Mitrović

Foto: Jelena Simonović

Foto: Jelena Simonović

Cilj ovog testa bio je da se prikaže misija drona – da kamikaza precizno ode na cilj i da dejstvuje sa naoružanjem koje ima. Ova kamikaza tek treba da dobije svoj naziv, a u pitanju je ime Mantis. Verujemo da će Mantis ostaviti značajan utisak na svetskom tržištu.

Autor: S.P.