AKTUELNO

U autobusu na liniji 31 u Beogradu jedna žena je napravila haos samo zbog toga što joj je kontrolor tražio kartu na pregled.

Ozbiljne kontrole naplate karata u GSP počele su na jesen, a novi sistem javnog prevoza naplate karata "Beograd plus" je prezentovan sredinom maja prošle godine. Tokom leta je bio period prilagođavanja, kada su komunalni milicioneri "Beli" koji su ovlašćena lica za proveru karata i pisanje kazni, objašnjavali ljudima koje zateknu bez karte na koje sve načine mogu da je kupe.

Tokom kontrolisanja naplate karata, u timovima su dva kontrolora i jedan pripadnik Belih. Kako su pojasnili iz Grada, kada je raskinut ugovor sa Kentkartom, tada je ta firma otpustila kontrolore koji su radili za njih, ali su primljeni kako bi nastavili svoj posao u novom sistemu.

Foto: PRINTSCREEN INSTAGRAM MOJ_BEO_GRAD_

Kontrolori, osim što kontrolišu karte, proveravaju i uslovnost vozila. Pre nego vozilo krene, oni su dužni da provere da li je čisto, da li je radi klima, da li je upaljen GPS sistem za praćenje lokacije.

- Oni (kontrolori) brzo kontrolišu karte, a ukoliko neko nema kartu, Beli, kao službeno lice, ima zakonsko pravo da napiše kaznu. Takođe, Beli uvek ide zajedno sa kontrolorima - pojasnili su iz Grada.

Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ, TANJUG/MUP

Međutim, i dalje ima građana koji pokušavaju da se švercuju, a na liniji 31 je juče nastala prava drama kada jedna žena nije htela kontroloru da pokaže kartu.

- Na Šumicama u 31 žena pravi haos jer joj je kontrolor tražio kartu. Ajde ljudi da se unormalizuju, da ne vređaju kontrolore - navodi se u objavi na Instagram stranici moj_beo_grad_.

U video-snimku koji su besni putnici snimali i objavili čuje se ženski glas koji kaže da će ići na taksi.

- Idem na taksi - kaže žena, a kontrolor odgovara da ne može da ide:

- Ma, kakvi ne mogu - viče ona i pokušava da izađe iz autobusa.